Logotips d'organismes oficials

El territori reclame un espai residencial adherit a l’institut per incentivar la FP

Des de l'IES Matarranya busquen fórmules per fer l'Escola d'Hostaleria més atractiva. El sector hostaler precise professionals tant de cuina com de sala

Gloria Pérez, directora general de Turisme, acompanyada del director de l'institut, professors i alumnes. Foto: R. Lombarte

El 23 de juny passat, coincidint amb la celebració del congrés sobre Turisme Sostenible que va acollir Vall-de-roures, la directora general de Turisme del Govern d’Aragó, Gloria Pérez, va visitar les instal·lacions de l’Escola d’Hostaleria de l’IES Matarranya. Acompanyada del vicepresident de la Diputació, Alberto Izquierdo, així com de la vicepresidenta de Comarca, Carmen Agud, i del conseller comarcal Ricardo Blanch, la directora general de Turisme va conèixer el centre de secundària així com les necessitats de la Formació Professional. De fet, des de l’IES Matarranya li van traslladar la importància que tenen estos estudis per al territori, així com les sortides professionals i les garanties d’ocupació que hi van lligades. Al mateix temps, des del territori li van traslladar la necessitat de crear un espai residencial adherit a l’institut que incentive la formació professional. I és que la falta d’un allotjament vinculat a l’estudi i les comunicacions deficitàries sovint compliquen el procés de matrícula.

José Ramón Guarc, director de l’IES Matarranya, va remarcar que “al territori existeix una demanda bastant elevada de professionals del sector hostaler. De fet, tenim uns estudis de molta qualitat”, amb la possibilitat inclús que els alumnes es puguen formar al estranger gràcies al projecte Erasmus+. Tot i això, esta qualitat no es tradueix sempre en més matrícula. Per això des del centre entenen que una bona fórmula per millorar i fer els estudis més atractius seria crear un allotjament vinculat a l’estudi. El director del centre va afegir que “la meitat dels alumnes de l’Escola d’Hostaleria vénen d’Alcanyís. A més, hi ha gent originària de Tarragona i Castelló que ha manifestat l’interès de formar-se aquí”. Però a causa de les distàncies i de la falta d’un lloc on residir, algunes matrícules es queden pel camí. Per això és important tindré un complex residencial per a potenciar la FP on inclús es pugue combinar formació.

Guarc va concretar que “el sector hostaler i turístic del territori demane professionals, tant a cuina com a sala”. I l’Escola d’Hostaleria està formant grans professionals, amb ocupació assegurada sol acabar els seus estudis. Uns estudis que en FP Bàsica estan bastant coberts. Sense anar més lluny, este últim curs es van omplir les 15 places existents i inclús hi va haver llista d’espera. Més difícil va resultar omplir els estudis de grau mitjà. Per això des del territori reivindiquen fórmules que asseguren, milloren i dignifiquen els estudis de Cuina i de Serveis que es donen des de l’IES Matarranya.

Falten 8.000 professionals
Precisament, i en relació amb els estudis de Cuina i Serveis de l’IES Matarranya, la directora general de Turisme del Govern d’Aragó va reconèixer que “és important impulsar estos graus de Formació Professional”, ja que “hi ha una demanda molt generalitzada de professionals del sector a Aragó”. Gloria Pérez va conèixer les instal·lacions de l’IES Matarranya acompanyada tant d’alumnes com de professors, i va valorar el paper que té el centre educatiu per formar professionals de l’hostaleria. Al mateix temps, la directora general de Turisme va apuntar que “cal unir esforços per ajudar a estos estudis, facultant l’Escola d’Hostaleria de les necessitats que té, i sobretot dignificar esta professió perquè els alumnes que es formen tinguen garantia professional”. Pérez va recordar que només a Aragó fan falta 8.000 professionals al món de l’hostaleria.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans