Logotips d'organismes oficials

Rando destaca l’escola infantil com un servei essencial als pobles

El president de la Diputació Provincial de Terol va visitar la nova escola infantil inaugurada enguany en Pena-roja

El president Rando i la diputada d'Educació Susana Traver al costat de l'alcalde de Pena-roja de Tastavins Ricardo Blanch i els regidors Rubén Lombarte i Anabel Roda en una de les sales de l'escola infantil. | Foto: M. Jiménez

El president de la Diputació de Terol (DPT), Manuel Rando, ha apuntat a les escoles infantils per a xiquets d’entre 0 a 3 anys com un servei essencial, també en el medi rural. La possibilitat de conciliar en un xicotet municipi suposa un gran avantatge competitiu i completa la qualitat de vida, per això ha valorat molt positivament l’esforç realitzat per a dotar-se d’este servei a la Comarca del Matarranya i especialment en Pena-roja de Tastavins, on han inaugurat un nou espai per a l’escola infantil este mateix any gràcies als fons Fite.

Rando va visitar junta amb la diputada d’Educació Susana Traver i membres de la corporació municipal les instal·lacions on se situa este servei. Esta localitat ha rebut 4.200 euros d’una línia de subvencions amb un total de 200.000 euros. Tots els sol·licitants han rebut ajuda i més de la meitat ho han fet pel 100% del cost del projecte. Rando va assenyalar que la institució provincial és l’única que oferix ajudes específiques per a este fi i apuntat que enguany els 200.000 euros s’han repartit entre 38 escoles d’unes altres tants municipis i barris. A més de Pena-roja  de Tastavins, han accedit Beseit, Calaceit, Queretes, La Freixenda, Fondespatla, Massalió, Mont-roig, La Portellada, La Vall del Tormo, Vall-de-roures i Valljunquera. 10 d’elles formen part de ‘Sagalets’, l’escola infantil comarcal que funciona a la Comarca del Matarranya.”És un servei que fa més iguals als xiquets i a les xiquetes, nasquen en el bressol que nasquen”, va dir Rando.

En el cas de Pena-roja de Tastavins, l’ajuda de 2022 s’ha invertit en la instal·lació d’equipament domòtic per a la gestió de la climatització. El projecte complet s’ha dut a terme amb 120.000 euros del Fite, més 20.000 de fons propis. L’alcalde de Pena-roja, Ricardo Blanch, va destacar la importància del servei, ja que “abans les famílies havien de desplaçar-se a altres pobles per a tindre escola infantil”. Així que fa dos anys van adaptar un pis de l’ajuntament, fins que a l’any passat els van concedir el Fite i van poder adequar el nou edifici, que està situat al costat de les escoles. Este curs el servei comptarà amb 5 xiquets i xiquetes.

També a Pena-roja, el col·legi ha rebut este any 15.500 euros per a substituir les finestres amb l’objectiu de millorar l’eficiència energètica.

REDACCIÓ|MJ
Mitjans