Logotips d'organismes oficials

46 estudiants del Matarranya comencen les proves de la selectivitat

Des d'avui i fins dijous els alumnes provaran els seus coneixements en uns exàmens que els obriran les portes de la universitat

Els alumnes de l'IES Matarranya just abans d'entrar als exàmens de l'EvAU a l'Institut d'Alcanyís. Foto: NDM

Avui comencen les proves de l’EvAU, és a dir, les proves de la selectivitat que donen als alumnes que han acabat el batxillerat el pas per a cursar els estudis universitaris. A l’IES Matarranya, este curs 2022/23 és de les promocions més nombroses que han tingut, amb un total de 58 alumnes matriculats a batxillerat. D’estos, 46 han aprovat en la primera convocatòria ordinària (22 de modalitat de ciències, 20 en el batxillerat de socials i 4 en humanitats), els altres 12 estan fent encara recuperacions. Respecte a estos darrers alumnes, segons apunta Luis Lampérez, cap d’estudis de batxillerat de l’IES Matarranya, “a priori, tot apunta que aprovaran, i al juliol podran presentar-se a la selectivitat”.

Els dies previs a la prova d’accés a la universitat es notaven els nervis entre els alumnes. Els estudiants continuaven anant al centre per repassar, resoldre els dubtes i estudiar els últims conceptes fins a l’arribada del gran dia. Avui començaven amb les assignatures troncals que cursen tots els estudiants de batxillerat: llengua castellana, història d’Espanya i primera llengua, que en el cas de l’Institut del Matarranya, és l’anglés. Dimecres i dijous és la fase específica, on cada alumne té els exàmens segons la modalitat de batxillerat que ha cursat. Per exemple, els de ciències fan matemàtiques; els de socials, matemàtiques aplicades, i els d’humanitats, llatí. A més de les proves específiques a les quals es vulga presentar cadascú. Per exemple, un alumne pot optar per química i biologia, perquè vol continuar els estudis per la branca sanitària, o poden fer física, dibuix o geografia.

Els exàmens acaben este dijous i els professors tenen tot el cap de setmana per corregir els exàmens. El dia 12 es reuniran totes les comissions avaluadores i es preveu que entorn al 14 o 15 de juny, si tot va bé, es publiquen ja les notes. A partir de llavors, comença el període de reclamació, en el qual els alumnes poden demanar la revisió d’alguna nota, i això es pot allargar fins a la setmana següent. Per tant, les notes definitives es preveuen que estiguen per a finals d’este mes.

A primers de juliol serà l’EvAU per aquells que han d’anar a la fase extraordinària. El protocol serà el mateix, a la setmana de les proves es publicaran les notes, hi haurà un temps de reclamació i a finals de juliol eixiran les definitives.

Segons ens explica Lampérez, les notes de tall és de les coses que més preocupen als estudiants, i és que “cada any pugen més”. Les notes de tall només es poden conéixer les de l’any passat, ja que es marquen a partir de la nota de l’últim alumne que entra en una determinada carrera. “Se solen mantindre, però al llarg dels anys van variant. Per exemple, en matemàtiques, abans amb un 5 sobre 10 entraves i ara s’ha tornat una carrera que demanda molta gent i ha pujat la nota per sobre dels 11 de 14. Això també va per modes i els temps”, comenta el professor. La pujada en els talls també s’explica pel tipus d’exàmens que es fan ara. Segons Lampérez, “amb la covid van canviar els models i ara els alumnes poden elegir entre més preguntes i això fa que els exàmens els isquen millor i, per tant, pugen les mitjanes”. “Molt pocs són els que es queden fora d’una carrera desitjada per la nota. A més, també tenen proves de repesca en les universitats”, tranquil·litza el cap d’estudis.

“Jo els dic que estan més preparats del que es pensen. Són bons, estudien molt. Sol els falta creure-s’ho una mica més. Però van més que sobrats per aprovar tots els exàmens i amb molt bona nota”, explica orgullós Luis Lampérez. I és que, en alguna disciplina, com per exemple l’anglés, l’institut del Matarranya porta anys sent el millor de la província de Terol i dels millors d’Aragó. I en matemàtiques també tenen un nivell per damunt de la mitjana. “Els alumnes tenen molt de nivell. Sempre et poden trair els nervis, i fins i tot el millor pot tindre un mal dia, però confie que de mitja trauran bona nota”, diu Lampérez.

Els exàmens, a Alcanyís
Durant els anys de la pandèmia les proves es van realitzar al mateix institut de Vall-de-roures, un canvi que als alumnes els agradava. Però des de l’any passat, ja han tornat a fer-se, com era habitual, a Alcanyís. “Com qualsevol activitat, sempre és més còmode fer-ho a casa, perquè la majoria són d’aquí, és un lloc conegut i se senten més protegits. I fer-ho fora fa una mica de por al principi, però al final els ve bé, perquè els acostuma al que els vindrà a la universitat i per a proves futures que hauran de fer”, assegura el professor de l’IES Matarranya. Però no han anat sols, la tutora de segon de batxillerat els esperava allà per parlar amb ells, tranquil·litzar-los abans d’entrar als exàmens i revisar que portaren tota la documentació.

Però la principal dificultat de fer les proves a Alcanyís és el desplaçament. Ja que cada alumne ha hagut d’espavilar-se per anar i tornar pel seu compte. Des del centre no descarten per a propers anys sol·licitar un transport, però el problema rau a quadrar les hores, perquè cada alumne es presenta a diferents proves i, per tant, cadascú porta els seus horaris.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans