Logotips d'organismes oficials

Unes 150 persones participen a la Marxa Senderista pels camins de Beseit

La iniciativa que ha impulsat l'associació d'Empresaris Turístics de Beseit ha recorregut racons emblemàtics del terme, fent pujada al Periganyol

El recorregut plantejat des de l'organització va oferir unes vistes privilegiades del territori. Foto: NDM

Tot i les amenaces de tronada, vora de 150 valents i valentes van participar el dia 11 de juny a la primera Marxa Senderista ‘Roquerola’ impulsada des de l’associació d’Empresaris Turístics de Beseit. Seguint la línia dels últims anys, i amb la intenció de dinamitzar el poble a través de diferents propostes, l’associació s’ha atrevit enguany amb una marxa senderista, la qual ha tingut una interessant participació de públic. Veïns de Beseit, però sobretot d’altres poblacions de la comarca i inclús de territoris veïns, van participar la setmana passada d’esta interessant proposta a l’aire lliure, la qual va constar de dos rutes senderistes diferents, en funció del perfil de cada participant. La ruta llarga, de 18 quilòmetres, i la ruta curta, de 15, compartien bona part de l’itinerari. Eixida des de Santa Anna, per a continuació agarrar el GR8 fins al Mas de Coco i baixar a Pena. A la senda d’accés a la Caixa i el Periganyol, les marxes se separaven. La curta anava directa a Beseit, mentre que la llarga va pujar al Periganyol, d’on tenim unes vistes espectaculars de la vall del Matarranya, per a continuació tornar a Beseit per la pista del repetidor.

Nuria Millán és la presidenta de l’associació d’empresaris, i va destacar que «l’experiència ha segut molt satisfactòria. Vam dir que no plouria, i exceptuant alguns caminants de la ruta llarga, que igual s’han banyat en el tram final, hem tingut una jornada perfecta per a passejar». Una marxa senderista acorde a la realitat del terme municipal. «El primer tram és de pujada. La marxa curta concentre bona part del desnivell positiu a l’inici. De tornada pel riu, i quan rodeges el Pantano de Pena, vas bastant de tros en pla o costa avall». Més exigent va ser la ruta llarga, que en el tram final, i una vegada superes Pena, agarre la senda que puge a la Caixa i el Periganyol. «És un tram de bastant desnivell. El tram més exigent». 400 metros de desnivell positiu de Pena al Periganyol. «Però les vistes que tenim des d’allí dalt mereixen l’esforç», va afegir Millán. I és que el Periganyol i la Caixa, donada la seua proximitat a Vall-de-roures i a tota la vall del riu Matarranya, ens regalen unes vistes impressionants del territori. La marxa va acabar amb un dinar popular al pavelló. Els participants van tindre una samarreta de record de la proposta.

En relació a l’experiència i la resposta de públic, Millán va remarcar que «estem molt contents i tanquem l’activitat amb ganes de repetir experiència el pròxim any», si bé intentaran avançar la marxa senderista a inicis o meitat primavera per a evitar estes calors. La presidenta de l’associació d’empresaris va recordar que «la junta està integrada per cinc persones. Estem la Montse, Noel, la Begoña, la Mercé i jo». Però la proposta ha segut possible gràcies als prop de 50 voluntaris «que ens han ajudat, alguns d’ells de l’associació d’empresaris i altres integrants d’altres associacions del poble». També va estar present el cos de Protecció Civil, format per cinc persones, així com una ambulància que no va haver d’intervindre en cap moment. Paral·lelament, i de cara a dinamitzar Beseit, des de l’associació d’Empresaris Turístics van apuntar que durant la Setmana Cultural «farem un tast de vins», mentre que per al mes de juliol s’està treballant en una activitat molt original que anunciaran en unes setmanes. L’estiu passant també van impulsar visites guiades pels racons històrics de Beseit que van funcionar molt bé.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans