Logotips d'organismes oficials

Clarió recull signatures per a canviar l’horari de català a l’institut

El nombre d'alumnes matriculats a esta assignatura a l'IES Matarranya ha passat de més del 60% al 30% en un curs

La comunitat educativa es va reunir a la seu de Comarca per a estudiar l'oferta del català en l'IES. Foto: R. Lombarte

El curs escolar passat, el 2022-23, va arrencar amb nova llei d’educació, la LOMLOE. Això es va traduir a l’IES Matarranya, el centre educatiu de referència per a la majoria dels pobles de la comarca, en una modificació en l’oferta de l’assignatura de Català. Esta va passar, per als alumnes de 1r i 2n d’ESO, a setena hora, fora de l’horari lectiu, i a 3r i 4t d’ESO i a Batxillerat, els alumnes han de triar-la enfront d’altres assignatures. Per al pròxim curs 2023-24 el centre educatiu no es planteja cap canvi a esta oferta, segons es va informar en les reunions que es van mantindre fa unes setmanes de cara al curs que ve amb alumnes, pares, mares i tutors.

Des de Clarió, l’Associació de Famílies del Matarranya per l’Escola en Català, denuncien que este model “no és bo per als seus fills, atès que atempta contra els seus drets lingüístics, formatius i la seua salut” i que de esta manera “l’assignatura es cursa en condicions de segregació“. I a més, manifesten que “l’alumnat que cursa català no compta amb transport per a tornar a casa” i no estan d’acord amb “la beca individualitzada a rebre mesos després que, a més, no els han confirmat per escrit”, ja que asseguren que “això atenta els seus drets a rebre una educació secundària obligatòria pública i gratuïta”.

Per tot això, sol·liciten que es reajusten els horaris de l’IES Matarranya i s’amplie la franja horària, com es fa en altres instituts d’Aragó on s’impartix Català. Des de Clarió han iniciat una campanya de recollida de signatures entre les famílies que tenen fills estudiant en l’institut o que ho faran en pròxims cursos. Precisament des de Calaceit esta setmana han fet lliurament a l’institut de 170 instàncies demanant l’ajust horari. Segons Clarió, el 97% de les famílies amb fills en primària, secundària o batxillerat d’esta localitat han signat.

Davant esta campanya de recollida de signatures, des del Departament d’Educació, Cultura i Esport de la provincia de Terol, han informat a Clarió que “estan treballant en això i en veure com es pot solucionar esta situació”.

Cal recordar que l’alumnat que cursa l’assignatura en l’ESO i en els 4 cursos d’Educació Primària obté el certificat B2 de català i si ho cursa en Batxillerat, el C1. Uns títols que els poden obrir moltes portes en les comunitats veïnes de Catalunya i Comunitat Valenciana, on són requerits en molts llocs de treball. Segons dades facilitades per tècnics del Departament de Política Lingüística del Govern d’Aragó, en el Matarranya durant l’etapa de primària cursen català entre el 70 i el 100% dels alumnes. En passar a secundària, el percentatge estava abans de l’aplicació de la LOMLOE per sobre del 60% i el curs passat va baixar al 30%. En altres centres amb models diferents arriben actualment, en secundària, a xifres de fins al 92% d’alumnes matriculats a esta assignatura. Amb estes dades a la mà, els mateixos tècnics testifiquen que l’oferta de l’assignatura de Català al Matarranya podria millorar.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans