Logotips d'organismes oficials

L’Escola Infantil Sagalets obre les portes per als més menuts del Matarranya

Es mantenen les 10 aules què funcionaven l'any passat, tot i que el nombre d'alumnes matriculats és inferior

L'aula de Pena-roja comença el curs amb 3 alumnes, però tenen prevista la incorporació d'una xiqueta en un parell de mesos. Foto: Marta Jiménez

Deu dels 18 municipis que conformen el territori de la comarca del Matarranya tenen una aula de l’Escola Infantil Sagalets. Massalió, Beseit, Fontdespatla, Freixneda, Portellada, Mont-roig, Pena-roja, Queretes, la Vall del Tormo i Valljunquera. I Vall-de-roures i Calaceit compten amb escoles infantils municipals. Des de la direcció de Sagalets afirmen tenir molta sort i que estan molt contents de poder mantenir les 10 aules del curs passat. Este dilluns, 4 de setembre, l’escola va començar a donar servei als més petits i compta amb 45 nens i nenes entre 0 i 3 anys. Mònica Bel és la directora de l’Escola Infantil Sagalets de la Comarca del Matarranya i comenta la forma com comencen el curs escolar, “els primers dies fem un període d’adaptació en què els xiquets venen una estoneta, unes poques hores cada dia per anar augmentant este temps fins a arribar a la jornada completa.” Una manera d’anar incorporant les noves rutines després de l’estiu i també perquè els nens i les nenes que hi acudixen per primera vegada s’acostumen tant a les rutines com a les instal·lacions i els professors. Els xiquets i xiquetes que ja han assistit a algun curs tenen una setmana d’adaptació, mentre que les noves incorporacions són dos setmanes les que tenen per adaptar-se. Un cop acaben este període, l’horari d’esta escola infantil és de nou del matí a quatre i quart de la tarda. També contemplen la possibilitat de fer mitja jornada, en la qual els alumnes ixen al migdia.

Pel que fa a nombre d’alumnes, l’escola comarcal ha començat el curs una mica més just que l’any passat, “però sempre comencen igual, una mica més justos a l’inici i al llarg del curs tenim més incorporacions“, afirma Bel i afegix que “és veritat que l’any passat vam acabar el curs amb un nombre més elevat d’alumnes del que tenim ara, però esperem que al llarg del curs hi haurà més incorporacions”. L’aula més nombrosa és la de Massalió, però no arriba a completar la ràtio de l’aula, a més, diversos dels municipis només tenen 3 alumnes, que és el nombre mínim per mantenir l’aula oberta.

Un dels més reptes d’esta escola Sagalets és mantindre la plantilla, “per a nosaltres és molt important la continuïtat del tutor a la mateixa aula, tant per als xiquets com per a les famílies, per la qual cosa per a este curs que ha començat, cada tutor te la seua aula i tenim una nova incorporació a Massalió”.

Per la seua banda, la directora destaca que “continuem treballant en el mateix projecte educatiu, creiem que és molt fort, molt potent i ens dona molt bons resultats”. I és que esta escola comarcal “és un bon servei al món rural on estem, és important per conciliar la vida laboral i personal i crec que per als menuts és molt important també”, afirma Bel.

ISABEL APARICIO
Mitjans