Logotips d'organismes oficials

La DGA assegure que les places d’auxiliar es tramitaran esta setmana

Els CRA del Matarranya continuen a l'espera de vuit professionals. Ahir es van repetir concentracions en algunes aules de la comarca

Ahir, alguns pobles, com ara Pena-roja, es van concentrar a les portes de la seua escola. Foto: R. Lombarte

Les places d‘auxiliar d’educació especial que reclamen moltes escoles de la geografia aragonesa es tramitaran al llarg d’esta setmana. Així ho va confirmar José María Cabello, que és el director general de Personal, Formació i Innovació al departament d’Educació del Govern d’Aragó, durant la seua visita dilluns a Alacón, municipi de la província de Terol que enguany ha reobert les seues portes gràcies a l’assentament d’una nova família al poble amb xiquets. Cabello va explicar que «hem fet una previsió de fons, de 927.000 euros, per a traure un màxim de 105 places» d’auxiliar d’educació. Cabello va recordar, però, que «partim de 86 places, perquè òbviament hem de deixar uns romanents per a les substitucions». Per tant, «no podem contractar totes les places, perquè si tinguérem l’absència d’algun auxiliar, principalment destinat a alumnes d’atenció preferent i no poguérem substituir eixe personal, ens deixaria en una situació més complexa que la que tenim ara».

En tot cas, i tal i com va entendre Cabello, «ara cobrirem un número suficient de places per a donar resposta a totes les necessitats dels centres». De fet, el responsable d’Educació va manifestar que «des d’Hisenda ja s’ha fet un treball molt important, i tenim pràcticament tots els permisos de crèdit concedits. Al llarg d’esta setmana començarem la tramitació d’estes places». Ara bé. Com els auxiliars d’educació especial no tenen itinerància reconeguda, i com el conveni firmat del curs passat estableix contractacions de 27 hores setmanals, no està gens clar que s’acaben cobrint totes les necessitats de l’escola rural. El responsable de Personal, Formació i Innovació d’Educació va recordar que «estos casos els hem treballat en la taula de negociació, i es durà a una interpretació del conveni que es va firmar el curs passat». Segons ha pogut contrastar este mitjà, les places compartides que van sol·licitar alguns CRA de la nostra comarca, van ser en el seu dia aprovades per inspecció.

La realitat és que ha passat una setmana més, i els quatre CRA del Matarranya continuen a l’espera dels vuit auxiliars d’educació especial que els hi correspondrien per tindre xiquets amb eixes necessitats. En el cas del CRA Matarranya, per a este curs es va sol·licitar auxiliar per a les tres aules, és a dir, per a Calaceit, Massalió i la Vall del Tormo. En el CRA Algars, es va sol·licitar una plaça per a Beseit i una compartida entre Queretes i Lledó. Al CRA Tastavins també es van demanar dos places: una compartida entre Fontdespatla i Pena-roja, i una altra compartida entre Mont-roig i Pena-roja. I en el cas del CRA Alifara les necessitats especials se centren a La Portellada, on precisen d’un auxiliar. Ahir dimarts, es van repetir algunes concentracions a les portes de les escoles del Matarranya. Des dels CRA del territori simplement reclamen aquelles places que, per tindre xiquets amb necessitats especials, els hi correspon.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans