window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-155190099-1'); window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-56PVWNXVB6');
Logotips d'organismes oficials

L’interès pel català a l’EOI d’Alcanyís no pare de créixer, completant matrícula des d’inici de curs

Hi haurà 50 alumnes entre els dos grups de C2, en règim de semipresencialitat, 25 estudiants per al curs de C1.2 i 15 alumnes més entre C1.1 i B2. Enguany hi haurà dos professors al departament

L'EOI d'Alcanyís, en una foto del curs passat, durant la visita de l'escriptora Marta Momblant. Foto: NDM

L’interès per aprendre català no pare de créixer a l’Escola Oficial d’Idiomes d’Alcanyís. De fet, el curs acadèmic començarà amb la matrícula completa, després de registrar-se un important número de preinscripcions, especialment en el curs C2, sent l’aula d’Alcanyís l’única de tot Aragó en oferir esta formació avançada. A falta de tancar matrícula, i a l’espera de poder ampliar alguna plaça més en els cursos més sol·licitats, els estudis de català començaran enguany amb un total de 90 estudiants. En concret, hi haurà dos aules (25 alumnes per classe) de C2 en règim de semipresencialitat, una aula (també de 25 alumnes) del segon curs de C1, i una aula (de 15 alumnes) on s’impartiran les assignatures de B2 i el primer curs de C1. La demanda del curs de C2 s’ha disparat, i enguany un total de 35 estudiants s’han quedat en llista d’espera. Alcanyís és una de les tres escoles oficials de l’Aragó que té competències lingüístiques de català. També tenen oferta reglada l’escola oficial de Saragossa i l’escola de Montsó, amb aula adscrita a Fraga.

Pepa Nogués és professora de català a l’Escola Oficial d’Idiomes d’Alcanyís, i no va amagar la satisfacció per l’interès que susciten els cursos que s’ofereixen. «Enguany hem incorporat algunes novetats, l’alumnat ha respost molt bé i omplirem totes les places disponibles». De fet, «en alguns nivells inclús estem sobrepassats». Nogués va recordar que este èxit de matrícula recau «en la visió que va tindre la meua predecessora», qui, per la idiosincràsia del territori, «va apostar per oferir nivells alts en la formació de català». Pepa Nogués va afegir que «a Alcanyís et pots traure fins al nivell C2 de català, una oferta nova molt interessant per a la gent del territori o que ha treballat en les nostres comarques, perquè ben prompte el demanaran per accedir a certes ofertes de treball. Este nivell C2 de català s’oferirà en règim de semipresencialitat, de manera que els alumnes podran seguir la formació i anar a examen sense necessitat d’estar presencialment a l’aula. El seguiment d’estos cursos es pot fer a través d’una plataforma.

Des del departament de català, Pepa Nogués va afegir que «estem molt contents per la resposta als estudis», però també perquè «cada vegada es matricule més gent del territori. La gent de la zona ha vist que tenim una gran oportunitat pel fet de ser bilingües. Uns coneixements i uns avantatges que després podem aprofitar i justificar professionalment». Pel que fa a la formació de certes assignatures en règim de semipresencialitat, Nogués va considerar que «el confinament ens va demostrar que hi ha coses que no cal fer-les presencialment, encara que la comunicació presencial mai es pot substituir. Però quan parlem de la nostra llengua, amb moltes oportunitats d’immersió lingüística i una base molt sòlida, podem estudiar de manera molt autònoma». Enguany, com a novetat, l’escola oficial d’Alcanyís tindrà un segon professor a temps parcial, cosa que preveu millorar la qualitat de l’ensenyament. La vigent professora, Pepa Nogués, té una reducció de jornada per a participar en la comissió de redacció dels exàmens d’avaluació.

Actualment, l’Escola Oficial d’Idiomes imparteix cursos de català, anglès, alemany i francès. En el cas de l’anglès, inclús té una aula d’extensió a Vall-de-roures.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans