Logotips d'organismes oficials

Teruel Existe presente una PNL perquè els estudiants s’examinen de l’EvAU prop del seu lloc de residència

Tomás Guitarte ha demanat la descentralització d'estes proves entre els tres campus i deu poblacions de referència

El líder de Teruel Existe, Tomás Guitarte, durant la presentació de la proposició sobre Selectivitat. Foto: NDM

El portaveu de l’agrupació Aragón-Teruel Existe, Tomás Guitarte, ha presentat una PNL (proposició no de llei) que busque, en primer lloc, que des del Govern d’Aragó s’assegure un model descentralitzat per a la celebració dels exàmens d’avaluació per al accés a la universitat (EvAU) per al present curs 2023-2024. “Cada any milers d’estudiants de batxillerat s’enfronten a l’EvAU a Aragó. Per a ells, és un dia de màxima tensió, que porten preparant tot l’any i en què es juguen el seu futur més immediat. Els que viuen en pobles menuts s’enfronten a més a un sobreesforç, ja que de vegades han de recórrer fins a 100 quilòmetres per anar al centre on han de fer l’examen. En alguns casos inclús s’han de desplaçar el dia anterior, de manera que supose costos no només en viatges, sinó també en allotjament. Tot això no seria necessari si pogueren examinar-se de l’EvAU al seu lloc de residència, o tan a prop com sigui possible”, va entendre Guitarte.

Per al diputat, “no és una utopia. Ja es va fer amb èxit durant la covid. Aquell any 2020, la Universitat de Saragossa va descentralitzar les proves d’avaluació per a l’accés a la universitat, de manera que per a cadascuna de les seus de tribunals es va fixar una sèrie d’instituts i col·legis o grans recintes on els estudiants feien les proves, respectant la procedència de l’alumnat”. Per exemple, l’IES Matarraña, amb seu a Vall-de-roures, va acollir proves de l’EvAU. Guitarte va recordar que el curs 2021-2022 es va limitar esta descentralització, però es va mantindre la celebració de les proves a diversos centres de referència. El mateix que el curs 2022-2023. Durant la pandèmia vam veure que la Universitat de Saragossa va ser capaç de respondre al repte de la descentralització de l’EvAU de manera molt eficaç. “I com s’ha vist que és possible, que inclús el model s’ha repetit sense cap problema, demanem que es mantingue esta descentralització”, va assegurar Guitarte.

La proposta que ha fet Aragón-Teruel Existe passe per un model en què queden com seus els campus de Saragossa, Osca i Terol, i a la vegada es conserve la descentralització als centres de Calatayud, Alcanyís, Barbastre, Jaca, Graus, Castejón de Sos, Fraga, l’Almunia de Donya Godina, Exea i Calamotxa. “Estes dates, que és quan comence a planificar-se l’EvAU, són el moment oportú per a presentar esta proposició”, va insistir Tomás Guitarte. Confiem que pugue tirar endavant, ja que la Universitat de Saragossa ha demostrat la seua eficàcia amb l’organització descentralitzada. I vist el benefici per als alumnes residents a més distància de les seus dels tribunals, perquè no tinguen els dies de la prova una dificultat afegida pel desplaçament d’una ciutat o un poble fins a les capitals”, va concloure.

REDACCIÓ
Mitjans