Logotips d'organismes oficials

Educació congele la FP de ‘Sala’ de l’IES Matarranya davant la falta de matrícules

Este grau mitjà no s'oferirà el pròxim curs, si bé no es descarte reprendre'l per al 2025/2026

L'any que ve no hi haurà grau mitjà de Servei de Sala a l'IES Matarranya. Foto: NDM

Gerro d’aigua freda per a l’Escola d’Hostaleria de l’IES Matarranya. I és que el departament d’Educació del Govern d’Aragó té intenció de “congelar” el grau mitjà de Serveis en Restauració que s’ofereix a l’institut comarcal. El motiu, la reiterada falta d’alumnes matriculats. Així ho van apuntar des de la direcció del centre educatiu ubicat a Vall-de-roures, que van destacar que des d’Educació “han estudiat l’evolució de matrícules dels últims cursos acadèmics”, i davant de l’escassa demanda hi ha la més que probable possibilitat que al setembre no s’impartisca primer curs d’esta branca de Formació Professional. Ara bé. La intenció del departament és deixar el grau mitjà de Restauració en ‘stand by’, de forma que si d’aquí dos anys hi ha prou matrícula (entre 6 i 10 alumnes és el que s’aconselle per la viabilitat dels estudis), l’Escola de Hostaleria podria recuperar esta FP. El pròxim curs, l’IES Matarranya sí que oferirà segon curs de grau mitjà de Serveis en Restauració, de manera que els alumnes matriculats des del mes de setembre passat podran acabar els seus estudis al seu institut de referència.

Dabi Latas és professor de l’Escola d’Hostaleria des de la seua fundació des de fa més de 20 anys, i va assenyalar que “a dia d’avui, l’únic que sabem i que ens van explicar en persona és que l’any que ve desapareix el grau mitjà de serveis en restauració”. A l’IES Matarranya de Vall-de-roures “tenim dos cicles de FP”. Per un costat, “tenim el de ‘Cuina’, i per l’altre, el de ‘Sala’. I el grau mitjà de ‘Sala’ seria el que desapareixerà”. Dabi Latas va concretar que “si bé al principi tot el que ens van explicar va ser molt negatiu, perquè ens van dir que ni tan sols es podria obrir el termini de matrícula encara que hi hagués alumnat”, cosa que els va xocar, des del servei provincial d’Educació els van traslladar que “potser de cara a dintre de dos anys, si hi ha alumnat suficient”, podrien reprendre’s estos estudis. Proposta que, segons va entendre el professor d’Hostaleria, “està agarrada per pinces i no hi ha res per escrit”. El més immediat, i que “en sabem segur”, és que l’any que ve “no hi haurà primer curs del grau mitjà de Serveis en Restauració perquè tenim poc alumnat”. I és que per a Educació no és rendible mantindre la FP amb una demanda tan limitada.

Des de l’Escola d’Hostaleria van reconèixer “un problema que és real”, i que es tradueix en que “no hi ha ni jóvens ni adults que es vulguen matricular a este grau”. Però al mateix temps, Dabi Latas va manifestar “un altre problema que també és real”, i que té a veure amb les sol·licituds que “ens arriben des de les empreses del territori, i que necessiten personal qualificat de ‘Sala’ que no troben”. Un peix que es mossegue la cua i que no té un remei fàcil. El docent de l’Escola d’Hostaleria va apuntar que “és cert que tenim pocs alumnes, però des de l’escola van eixint estudiants preparats”. De fet, “ara mateix tenim sis alumnes cursant este grau de Formació Professional. Estos sis alumnes, si volen, i encara que siguen poquets, treballaran a la zona i cobriran esta demanda”. Però si es tanque el grau mitjà de Restauració, “s’ha acabat. Ja no podrem enviar cap alumne a les empreses”. Des de fa uns anys, el Matarranya ha fet una gran aposta pel turisme. Un motor econòmic que necessite certs perfils professionals no sempre fàcils de trobar. “El sector es rife a estos estudiants“, va reconèixer Dabi Latas. L’IES Matarranya és l’únic centre d’Aragó (exceptuant les capitals de província) que compte amb una FP de Serveis en Restauració.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans