Logotips d'organismes oficials

32 alumnes del Matarranya es presenten a l’EvAU

El primer dia han fet les proves troncals i dimecres i dijous els estudiants s'avaluen de les matèries de modalitat i específiques

Les proves de la selectivitat s'estan fent a l'IES Bajo Aragón a Alcanyís. Foto: NDM

Un total de 6.877 estudiants estan cridats a fer l’avaluació per a l’accés a la Universitat (EvAU) aquest any a l’Aragó. Per províncies, a Saragossa es presenten 5.182 estudiants, a Osca un total de 1.146 i a Terol 549. I, en concret, des del Matarranya estaven inscrits un total de 35 alumnes, dels quals 31 són de l’actual promoció i els altres 4 d’anys anteriors què repetixen per apujar nota. Dels 31 que han aprovat enguany el Batxillerat, 21 són alumnes que han cursat la branca de Ciències i els altres 10 restants provenen de les especialitats d’Humanitats i Ciències Socials. Encara que, el cap d’estudis de l’IES Matarraña, Luis Lampérez, puntualitza que d’esta promoció, finalment 3 estudiants s’han fet enrere en l’últim moment i no s’han presentat a les proves de selectivitat.

El dimarts, el primer dia de les proves, es van realitzar els exàmens troncals, és a dir, de les matèries que comparteixen tots els estudiants. La prova va començar a les 10 del matí amb l’exercici de Llengua Castellana i Literatura i després van fer el d’Història d’Espanya. A la tarda, van tindre lloc els exàmens d’Anglès i Història de la Filosofia. Enguany, ha canviat l’estructura de la fase obligatòria, de manera que els estudiants poden escollir entre Història d’Espanya o Història de la Filosofia. Tal com explica Lampérez, “fins al curs passat, Història era obligatòria, ara amb la nova llei els estudiants poden triar. Durant el curs s’han anat decantant cap a una o altra, i finalment s’han presentat, més o menys, meitat per Història i meitat per Filosofia”.

Avui, els alumnes es presenten a les assignatures de modalitat, pels de batxillerat de ciències, Matemàtiques o Matemàtiques aplicades, i pels d’humanitats, Llatí. El darrer dia està destinat a les matèries específiques que els permeten apujar la nota fins als 14 punts.

Les proves es realitzen a l‘IES Bajo Aragón d’Alcanyís, i fins allí s’han de desplaçar els alumnes dels diferents pobles del Matarranya de manera privada. Un cop allí, un professor de l’institut de Vall-de-roures els espera per tal de guiar-los, resoldre dubtes pràctics i també calmar-los. I és que els nervis són inevitables davant d’una prova d’estes característiques, tot i que, com apunta Lampérez “depèn molt de cada alumne i, sobretot, de la nota que necessiten per entrar a la carrera que volen”.

A partir del 12 de juny, els resultats de l’EvAU podran ser consultats pels estudiants de forma telemàtica, accedint amb les credencials facilitades per la Universitat a la Secretaria Virtual: http://academico.unizar.es/secretaria-virtual, a on podran descarregar les paperetes amb les qualificacions obtingudes. Les sol·licituds de segona correcció les hauran de presentar entre els dies 13 a 17 de juny. Els qui no sol·licitin segona correcció podran accedir a la papereta definitiva a partir del 18 de juny, els altres hauran d’esperar fins a la publicació dels resultats de la segona correcció, el 25 de juny.

Ja amb els resultats a la mà, els alumnes hauran d’optar per les carreres desitjades. Per ajudar-los, Lampérez explica que “les universitats ofereixen simuladors de nota perquè depèn de quina carrera vulguis triar conten unes assignatures o unes altres i també poden ponderar de manera diferent”. D’aquesta manera, els estudiants s’apunten a les llistes per optar als estudis que els agraden, i després segons la demanda i les places que hi ha s’estableix la nota de tall. Aquesta, però, pot anar baixant en funció dels alumnes que vagin confirmant, o no, la plaça. Segons explica el cap d’estudis, “cada setmana les universitats van publicant les places que es queden sense cobrir i a les quals poden accedir els alumnes que han quedat en la llista d’espera“. A més a més, hi ha la possibilitat de presentar-se a una  convocatòria extraordinària per apujar nota, serà el 4, 5 i 6 de juliol. Per tant, Lampérez, recomana “tindre paciència”, perquè fins al setembre poden haver-hi moviments en les llistes d’admesos als diferents estudis universitaris.

M. JIMÉNEZ / I. APARICIO
Mitjans