Logotips d'organismes oficials

L’EOI d’Alcanyís amplie l’oferta formativa en català, que anirà del B1.1 al C2

Comence el període de matrícula a l'Escola Oficial d'Idiomes, que s'allargarà fins al 23 de setembre. Enguany, el departament tindrà d'inici dos professors

L'edifici de l'EOI Alcanyís se situe al recinte educacional de l'institut de la capital del Baix Aragó. Foto: NDM

L‘Escola Oficial d’Idiomes d’Alcanyís està tancant els preparatius d’un nou curs acadèmic. De fet, el passat 30 d’agost va obrir el procés de matrícula per a nous alumnes, que en el primer període s’allargarà fins al pròxim 23 de setembre. Des de l’EOI Alcanyís recorden que és imprescindible fer la preinscripció prèvia, condició obligatòria per a matricular-se. Un procés molt àgil i que es pot fer a través de la pàgina web eoialcaniz.com. Des de l’escola van recordar també que «la gent que vulgue accedir a un nivell superior i no tingue una titulació per a accedir-hi de forma directa, haurà de fer una prova d’accés». I atenció, perquè el termini per a fer la prova d’accés es tancarà el 12 de setembre. La inscripció a la prova d’accés tindrà un cost d’11 euros. Pel que fa al departament de català, el nou curs arribe amb certes novetats. Pepa Nogués és professora a l’EOI Alcanyís, i va recalcar que «d’inici partim amb una plaça de professorat més». Per tant, «comencem amb molt bones perspectives». De fet, i per primera vegada, l’Escola Oficial tindrà «tots els nivells alts» de català, de manera que s’oferirà des del curs B1.1 al C2, el nivell més alt i, curiosament, el més sol·licitat a Alcanyís.

I és que l’Escola Oficial d’Idiomes d’Alcanyís s’ha convertit en tot un referent per als estudis de català. El curs passat va batre rècord d’inscrits. Un repte que va engegar Maite Moret fa uns anys, apostant pels nivells alts, i que han mantingut els professors que l’han succeït. Per al vigent curs acadèmic, Pepa Nogués va concretar que, «d’entrada, eixiran dos grups de C2». Enguany, «a C2 tindrem un grup en règim de semipresencialitat». Per tant, un dia a classe i l’altre des de la pantalla. L’altre grup serà «completament online», de manera que podrà accedir a classe des de casa, on l’atendrà el professor, però sense necessitat d’assistir a l’aula. Per al vigent curs acadèmic s’amplie la formació per baix, i la gran novetat és l’aparició del curs B1.1. A la vegada, se seguiran oferint els cursos B1.2, B2, C1.1 i C1.2. En paral·lel als cursos que es donen a través de l’EOI Alcanyís, estarien també les convalidacions acadèmiques. Aquells alumnes que cursen català com a optativa a Primària i Secundària, obtenen directament el certificat B2, que és un nivell avançat i t’obre les portes a cursar el C1.1. Per a exercir com a professor, opció que sol·liciten bastants veïns del Matarranya, Catalunya està exigint en estos moments un C2.

L’èxit de la semipresencialitat
A primers de juliol, el Butlletí Oficial d’Aragó va publicar l’ordre d’admissió de les Escoles Oficials d’Idiomes per al nou curs lectiu, oferint entre les 12 escoles oficials i les 19 extensions d’Aragó un total de vuit idiomes diferents. Apareixen anglès, francès, alemany, italià, català, rus, xinès i castellà per a estrangers com a opcions entre l’alumnat. Una de les novetats més destacades per al nou curs escolar va associat a les propostes en règim de semipresencialitat i formació online, que no han parat de créixer a l’Aragó. De fet, i des de fa anys, el departament de català de l’EOI Alcanyís ha apostat per la semipresencialitat. Pepa Nogués va manifestar que «com tenim moltes oportunitats d’immersió lingüística, pensem que en el cas del català és molt assequible la semipresencialitat». Òbviament, «la presencialitat és el punt òptim i et fa avançar més. Però volem que l’horari i la mobilitat no sigue un problema, que la gent del territori pugue tindre la titulació». I això ho ha entès l’alumnat. De fet, molts veïns del Baix Aragó i el Matarranya es matriculen, estiguen on estiguen, a l’EOI d’Alcanyís. El curs passat «inclús teníem una alumna d’aquí que ens seguia des de Hèlsinki», va detallar Nogués.

Gràcies a la semipresencialitat, el departament de català de l’EOI Alcanyís ha sumat matrícules de rècord al llarg dels últims cursos. «Penseu que al nostre territori hi ha molta gent vinculada a la docència o amb aspiracions de treballar a l’administració pública, i tindre un certificat alt de català et pot ajudar», va considerar Nogués. L’acollida d’esta formació semipresencial ha estat tot un èxit. «Estem molt contentes perquè la gent del territori s’adone que és una oportunitat i t’obri possibilitats laborals». Una proposta que no només aprofite la gent del territori, sinó també alumnes procedents d’altres territoris, siguen valencians, catalans o mallorquins. Pepa Nogués va recordar que «l’any passat va haver cinc persones que van agarrar un avió per a fer l’examen» a Alcanyís. Al llarg del curs 2023/24, el departament de català de l’Escola Oficial d’Idiomes va sumar un total de 125 alumnes amb una tercera línia de C2, convertint-se en l’escola de català de referència a l’Aragó.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans