Logotips d'organismes oficials

Els Alimentos Nobles d’Aragón obren el nou curs a l’IES Matarranya

L'Escola d'Hostaleria de Vall-de-roures inicia els estudis amb un clàssic, una classe magistral sobre la riquesa gastronòmica aragonesa, que servirà per a assentar una bona base de cara a la resta de l'any

Javier Robles durant la masterclass d'Aliments d'Aragó a l'Escola d'Hostaleria de l'IES Matarranya. NDM

L’Escola d’Hostaleria de l’IES Matarranya ha començat el nou curs amb entusiasme i una aposta clara per ressaltar els productes locals. En una visita recent a l’institut, Javier Robles, d’Alimentos d’Aragón, es va unir a les classes del professor David Latas per oferir una masterclass dedicada als aliments amb denominacions d’origen i indicacions geogràfiques protegides que abunden a la regió. “Ja hem començat el curs, i al 100%. Els alumnes estan molt motivats”, va afirmar David Latas. “Hem planificat diverses activitats i esdeveniments, i no hi ha millor manera d’arrencar que amb una ponència sobre els nostres aliments nobles”.

La classe magistral de Javier Robres ha esdevingut un clàssic a l’escola, i proporciona als estudiants una base sòlida. “És important que els alumnes coneguen i valoren els productes aragonesos des de l’inici de la seua formació”, va expressar Latas. “Ens animem a fer-ho aviat perquè allò que aprenguen els acompanye durant l’any”.

Per la seua banda, Robles, que ja fa anys que visita la comarca, va subratllar la importància de donar a conèixer el “rebost infinit” que representa Aragó en l’àmbit alimentari. “Des de l’oli d’oliva del Baix Aragó fins al pernil de Terol, hi ha una vasta gamma de productes d’alta qualitat que hem de conèixer i apreciar”. I va afirmar que “és sorprenent veure com els estudiants són conscients del que els envolta i se senten orgullosos dels productes locals”, va comentar Robles. Van aprendre sobre productes tan emblemàtics com l’oli d’oliva del Baix Aragó i el de Serra del Moncayo, la ceba de Fuentes, el préssec de Calanda, la carn de porc de Terol IGP, el pernil de Terol i el ternasco d’Aragó. A més, després de l’explicació, i entre les activitats programades, els alumnes van poder participar en tasts i tallers amb estos productes d’Aragó. Així mateix, també van tindre l’oportunitat de tastar diverses receptes que combinen ingredients locals, com un bombó de ceba de Fuentes amb xocolata artesana, un ceviche amb truita del Pirineu, i un “paquito perfecte” fet amb pota de ternasco. “Són receptes que reflecteixen la riquesa dels nostres productes, i el que busquem és que els nois i noies s’identifiquen amb allò que tenen al seu voltant”, va indicar Robles.

Pel que fa a les jornades gastronòmiques que es realitzen cada any des de l’escola d’hostaleria, Latas va afirmar que continuaran destacant els sabors aragonesos. Este any ja s’hi està treballant, i com a novetat, ”volem fusionar la nostra cuina i la nostra gastronomia amb influències d’un país proper a través del programa Erasmus+”. Això sí, “mantenint sempre presents els productes d’Aragó durant tot el curs”, va revelar Latas.

I. APARICI / R. LOMBARTE
Mitjans