Logotips d'organismes oficials

23 alumnes de l’IES Matarranya afronten la PAU amb incertesa pel nou model

Els estudiants es desplacen a Alcanyís per iniciar unes proves d'accés a la universitat, marcades pels canvis en el format dels exàmens

Fotografia de part del grup d'estudiants del Matarranya que ha anat fins a Alcanyís per fer la prova d'accés a la universitat. Foto: NDM

La recta final del curs culmina esta setmana per a 23 estudiants de batxillerat del Matarranya, que a avui dimarts i fins dijous s’enfronten a les proves de la PAU (Prova d’Accés a la Universitat) a Alcanyís. Els alumnes, procedents de l’IES Matarranya de Vall-de-roures, inicien tres intensos dies d’exàmens amb els típics nervis de la prova, barrejats a més amb la incertesa generada pel nou model d’avaluació.

Luis Lampérez, cap d’estudis de l’IES Matarranya, reconeix que l’ambient a l’institut és “amb els mateixos nervis de sempre”, però afegeix que a este any “potser una miqueta més, perquè canvia el model de la PAU i hi ha més incertesa”. Esta inquietud, però, la relativitza i apunta que este canvi és per a tots igual i, per tant, “si surt millor, sortirà millor per a tots i si surt pitjor, serà una mica pitjor per a tots”.

Els canvis en el format de les proves han estat una preocupació constant durant el curs, provocant fins i tot manifestacions estudiantils per la manca de concreció en els exàmens. Lampérez explica que “els canvis han arribat tard i poc consensuats“. Fins fa poc, ni tan sols els mateixos organitzadors de la prova sabien com quedaria cada disciplina, ja que s’estava buscant un model més comú a tot Espanya, recordava el cap d’estudis.

Del total de 23 alumnes que es presenten des dels pobles del Matarranya, 14 provenen del Batxillerat de Ciències i Tecnologia, i 9 del Batxillerat d’Humanitats i Ciències Socials. Lampérez destaca que “el curs ha anat molt bé, cap repetirà, i la majoria d’alumnes han superat el curs amb èxit”. Només dos estudiants, un de cada modalitat, hauran de recuperar alguna assignatura a l’avaluació extraordinària i “si tot va bé” podran presentar-se la prova d’accés a la universitat de juliol. Fins i tot aquells que no tenen intenció de continuar amb els estudis universitaris, faran la prova, des de l’institut els ho recomanen per aprofitar que tenen els estudis recents i, per tant, els serà més fàcil aprovar ara, que més endavant si en un futur volen entrar a una carrera.

L’execució de les proves també presenta lleugeres modificacions. Les tres assignatures comunes (Llengua Castellana, Anglès i a escollir entre Història d’Espanya o Història de la Filosofia), no es concentraran totes el primer dia. Així, avui serà el torn de Llengua i Història de la filosofia, mentre que dimecres faran Anglès i Història d’Espanya. I les matèries de modalitat seran el tercer dia.

Pel que fa a la logística, els alumnes del Matarranya s’han de desplaçar a Alcanyís pels seus propis mitjans. Lampérez explica que “ells es posen d’acord” per al transport, i des de l’institut sempre s’ofereix “un professor acompanyant que els està esperant allà a l’institut d’Alcanyís i que els ajuda una mica a calmar els nervis i a orientar-se pel centre”.

Les notes de la PAU s’esperen per a la segona setmana de juny, segurament eixiran entre el dimecres i el dijous, l’11 o 12 de juny. La incertesa del nou model també afecta les notes de tall, ja que “es comenta que baixaran una mica”, preveu el cap d’estudis. Això fa que els estudiants no sàpiguen quina serà la seua posició en relació amb els requisits de les carreres desitjades, si bé es mantindrà la tònica que les carreres amb més demanda, continuaran requerint les notes més altes. És el que preveuen, per exemple dos alumnes del centre que tenen clar que volen cursar Medicina, i ja saben que la nota serà alta.

La principal recomanació de l’equip docent de l’IES Matarranya als seus alumnes és clara: “Més que l’estudi és saber estar eixe dia sense nervis“. El consell del professor és que recordin que “si han aprovat el curs és perquè se saben de la matèria”, i que “tot i que és difícil, que vagin relaxats”.

Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a Luis Lampérez, cap d’estudis de l’IES Matarranya, sobre la Selectivitat, que comença avui:

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans