Logotips d'organismes oficials

Malestar entre els pilots de trial per la nova manera de puntuar al Campionat d’Espanya

La carrera de La Corunya va estrenar un nou reglament que no ha agradat perquè “desvirtue la filosofia del trial”

El pilot del Matarranya, Sergio Puyo, va acabar la carrera en 11ena posició. ¦ Foto: NDM

La prova inaugural del Campionat d’Espanya de Trial que es va celebrar este cap de setmana a La Corunya ha donat molt que parlar. Per un costat, per les ganes que tenien els pilots de pujar a la moto. Però sobretot, pel nou reglament, que pareix que no ha contentat massa a l’afició, i que en bona manera distorsione l’esforç i el treball dels pilots damunt la moto. Sergio Puyo, pilot del Matarranya, va participar a la prova inaugural en la categoria TR3. Puyo va acabar la carrera en 11ena posició, acumulant un total de 29 peus. Ara bé. Amb el nou reglament, la penalització va ser només de 5 peus. I és que la nova forma de puntuar en el trial nacional bonifique peus en funció del temps que cada pilot dedique a les zones. En conclusió: a la majoria de categories no es va endur la victòria el pilot que va fer millor trial, sinó aquell que el va fer més ràpid.

En declaracions a Matarranya.Media, Sergio Puyo va explicar que “vam competir a esta prova inaugural. Va ser un desplaçament molt llarg, més de 10 hores de viatge”. Una prova “molt estranya. Van aplicar el nou reglament que ha creat la Federació, i que bonifique punts per arribar abans de temps”. Puyo va recalcar que “això va crear molts conflictes, i el trial es va convertir pràcticament en una carrera d’enduro”. Les zones marcades no van resultar excessivament complicades, “i aquells pilots que van fer un trial bastant ràpid, encara que no feren bon trial, van tindre bastantes opcions d’endur-se la victòria”. De fet, la victòria en la categoria TR3 va ser per a Sergio Moreno, que va acumular un total de 10 peus en tota la carrera, però que gràcies a les bonificacions va fer 0 punts. Tres pilots van sumar menys peus que Moreno, però com Moreno va fer el millor temps, es va endur la victòria.

En este sentit, Puyo va afegir que “este nou reglament busque que el trial sigue més ràpid i àgil”, però creu que “l’experiment no ha sortit bé. La majoria de pilots no estan molt contents d’este sistema de puntuació, i haurien de mirar de retirar esta fórmula. Penso, sincerament, que això no és trial”. De fet, Sergio Puyo va explicar que este reglament va portar a que molts pilots, quan havien de fer alguna zona més complicada, “ni tan sols la intentaven. La salten, fan un cinc i guanyen temps”. Puyo, que va viatjar a La Corunya molt motivat, va apuntar que “des del dissabte ens van fer córrer molt. Per a mirar les zones només vam tindre dos hores”. Unes presses que no li van ajudar gens. “Esta situació me va crear molta pressió i molt de neguit. No pots mirar les zones tranquil·lament, no pots estudiar els passos que havies de fer a cada zona…”

En relació a l’estat físic i mental, Sergio Puyo va recalcar que “estic molt motivat i tinc ganes de competir. Enguany estem en TR3, que és una categoria que té molts pilots, alguns de molt jóvens, i que és exigent”. Ara bé. Sergio Puyo creu que “este nou reglament no té sentit. Altere la filosofia del trial. Si la cosa no canvie i no eliminen esta normativa, haurem de valorar si continuem o no”.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans