Logotips d'organismes oficials

Unes 400 persones participen de la marxa senderista de la Torre del Compte

Es reprèn la roda de rutes senderistes pels municipis impulsada des de Comarca. Enguany s'ha celebrat de forma conjunta la Marxa Senderista del Matarranya i la ruta pels Camins de la Torre

Gent de totes les edats va participar a una edició de la Marxa Senderista. Foto: R. Lombarte

L’agenda cultural i d’entreteniment està recuperant la normalitat després de dos anys de pandèmia. Des de finals de gener, ajuntaments, associacions i entitats estan programant diferents activitats. I la Comarca del Matarranya no és una excepció. De fet, el passat 13 de març es va recuperar la Marxa Senderista, una activitat lligada al paisatge i al patrimoni que des dels seus orígens ha tingut molt bona resposta. La iniciativa ha tornat allí on es va quedar per culpa del coronavirus. L’any 2020 estava prevista a la Torre del Compte. Esta vegada sí, els camins i les sendes de la Torre es van omplir de senderistes de diferents racons del Matarranya i de comarques veïnes. En total, es van inscriure més de 400 persones en un dia que es va despertar molt gris, però que va acabar sent un dia perfecte i preciós per a caminar. La Marxa Senderista va recuperar les zones d’avituallament, i a excepció del clàssic dinar de germandat, la proposta es va viure igual com s’ha fet sempre.

Molts veïns de la Torre es van bolcar en l’organització de la iniciativa, que enguany ha celebrat de manera conjunta els 19 anys de la Marxa Senderista de Comarca i els 20 anys dels Camins de la Torre. L’organització va marcar dos recorreguts. Una ruta llarga, de 23 quilòmetres, que va eixir a les 8 del matí, i una de 14 quilòmetres, més assequible, que va eixir una mica més tard. Les dos rutes compartien un tros de recorregut, eixint pel camí vell de La Freixneda, pujant a les Capellanies, seguint pel Mas de l’Estudiant i el Regall. A les Perxaes se separaven les rutes, i la llarga se’n va anar a la Pedra Cavallera. Les dos rutes se van retrobar a la Font del Gos, ara reconvertida en una zona de pic-nic, i d’allí es va tornar a entrar a la Torre. Precisament, i des de l’organització, Salomé Roquer va explicar que «a través d’estes activitats volem mostrar el nostre patrimoni natural i històric, coneixent les sendes i els masos, ponts i fonts, i viure un dia de convivència». En definitiva, «passar un bon dia en contacte amb la natura».

La Marxa Senderista es va viure sense incidents, i per la Torre es va veure molta gent assídua a estes iniciatives. De fet, des de l’organització van recalcar que «tenim veïns del Matarranya que no falten mai a la marxa senderista», així com de comarques de la vora que són molt aficionats al senderisme. Una vegada trencada la llança i recuperada esta activitat, que alguns anys previs a la pandèmia va reunir més de 1.000 persones, la intenció és seguir la roda i el 2023 viure-la a un altre municipi. Des de la Torre, l’alcalde de la població, Alberto Díaz Rueda, va valorar la celebració de propostes a l’aire lliure, recordant que «som un poble que s’estime molt el seu entorn i que té uns racons naturals preciosos». De fet, l’ajuntament està treballant en la preservació d’alguns punts del poble, i de cara a les pròximes setmanes té previst inaugurar una sèrie de miradors, així com una zona per a passejar. «En un món com l’actual, on la digitalització està acabant amb un aspecte tan important com les converses i la trobada, és bo que reivindiquem espais per a passejar».

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans