Logotips d'organismes oficials

El Matarranya s’ompli amb l’arribada del Gran Premi de MotoGP

Molt públic i escuderies s'allotgen als establiments de la comarca

Durant tot el cap de setmana es va veure molt de moviment de motos per les carreteres i pobles de la zona. | Foto: Marta Jiménez

Este cap de setmana ha estat el Gran Premi de MotoGP a Motorland d’Alcanyís, una competició que porta al territori moltes persones, entre tota la gent que mou l’organització de la carrera i els espectadors. Fins al Matarranya arriba la influència del gran premi: els comerços d’hostaleria pengen el cartell de complet, les carreteres s’omplin de motos i l’ambient del motor es respira per tot arreu.

El cap de setmana de Moto GP és un dels destacats pel que fa a l’afluència de visitants al Matarranya i els empresaris de la comarca es preparen cada edició per a rebre’ls. Fins i tot, hi ha escuderies i públic que repetix any rere anys als mateixos establiments i ja reserva allotjament d’un any per l’altre.  Així ho confirma Marta Ferràs, presidenta de l’Associació d’empresaris del Matarranya, “pel que ens traslladen els membres de l’associació, tant a cases rurals, com a apartaments i hotels, en general, es podria dir que estan al complet. Sobretot per al divendres i el dissabte”.

El tipus de públic que porta este esdeveniment del motor és puntual i molt diferent al que arriba habitualment al Matarranya i al que està encarat la proposta turística de la comarca, però, tal com apunta Ferràs, “tot és benvingut i ajuda, i és una manera d’allargar la temporada d’estiu“.

Al Matarranya el turisme de motor no està tan consolidat com en zones veïnes, com el Baix Aragó, on històricament, amb el circuit d’Alcanyís, hi ha molta tradició de motor. “Aquí el que estem treballant per desestacionalitzar és potenciar el que tenim, que és l’entorn, amb rutes senderistes, la bicicleta, l’agricultura, la gastronomia, etc. i així atraure els amants de la natura i els espais rurals, explica la presidenta de l’associació.

El Gran Premi ha portat a milers de persones que han pogut gaudir d’un dels esdeveniments esportius més importants del món. A més de l’espectacle sobre l’asfalt, s’ha desplegat un ampli dispositiu humà de 5.700 persones, de les quals entorn de 4.000 són treballadors dels equips i l’organització.

Dispositiu de trànsit
Pel que fa a la mobilitat també s’ha vist afectada. La Guàrdia Civil va desplegar durant les tres jornades que ha durat el Gran Premi d’Aragó, el major dispositiu de seguretat per a un esdeveniment esportiu a la comunitat. En el dispositiu establert per la Guàrdia Civil s’han desplegat uns 500 agents, repartits entre el circuit de Motorland, la ciutat d’Alcanyís i els seus entorns. Els efectius han actuat en quatre dispositius: Seguretat Viària, Ordre Públic, Seguretat Ciutadana i Antiterrorista.

L’Agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil ha estat la responsable en matèria de seguretat viària, vigilant i controlant les vies d’accés al circuit, a la ciutat i els seus voltants. Han vetllat per la mobilitat i seguretat en les carreteres, realitzant un total de 2085 proves d’alcoholèmia i 9 de drogues, havent donat com a resultats positius, 17 proves d’alcohol i 4 en drogues.

La consellera de Presidència i Relacions Institucionals, Mayte Pérez, va estar present en la cita este diumenge. Pérez s’ha congratulat perquè siga “l’any de la recuperació de la normalitat” i que s’haja pogut celebrar una prova “sense restriccions i amb gran èxit de públic”. La consellera de Presidència ha destacat que Motorland “va sorgir pensant en gran” i així continua, amb projectes que “situen a la comarca, la província i a Aragó en el mapa“. A més, ha recordat que el complex no es rendibilitza només este cap de setmana, sinó que aglutina durant tot l’any “proves, projectes de recerca o ara el PERTE del vehicle elèctric”.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans