Logotips d'organismes oficials

El sistema de geoposicionament substituïx a poc a poc els mapes impresos

Esta tardor el Club Matarranya Els Ports ha organitzat dos tallers d'iniciació sobre orientació i cartografia

Video Thumbnail
El Club Matarranya Els Ports organitza un taller d'orientació i cartografia
Un dels principals atractius amb què compta el Matarranya és la natura. Pràcticament, cada cap de setmana hi ha alguna proposta organitzada per eixir a la muntanya, siguen excursions, marxes o carreres. I ara, durant la tardor, és una època perfecta per anar a la muntanya. La temperatura és agradabl

Un dels principals atractius amb què compta el Matarranya és la natura. Pràcticament, cada cap de setmana hi ha alguna proposta organitzada per eixir a la muntanya, siguen excursions, marxes o carreres. I ara, durant la tardor, és una època perfecta per anar a la muntanya. La temperatura és agradable, els paisatges ataronjats son espectaculars i, fins i tot, si tenim sort podem trobar algun bolet comestible.

Però per eixir a la muntanya cal anar mínimament preparat i amb unes nocions bàsiques per evitar-nos algun ensurt. Es per això que des de Club Matarranya Els Ports van proposar per a este mes d’octubre uns tallers d’orientació i cartografia. En estes sortides d’iniciació teórico-pràctiques els grups van disfrutar de l’entorn, però amb seguretat. Aitor Rodríguez del Club Matarranya Els Ports va ser el guia d’estes eixides i el que els va ensenyar als participants les claus per anar a la muntanya amb garanties, “hem vist les coses bàsiques en quant a cartografia, a saber orientar-nos i entendre un mapa, a  aprendre a caminar per la muntanya i marcar el rumb i el contrarumb. A part dels coneixements teòrics hi ha uns bàsics que no poden faltar a la motxilla de tot bon excursionista. Tal com enumera Rodríguez, “el primer és tindre ganes, després ja portar una brúixola, un mapa, una farmaciola (no pot faltar), roba segons la meteorologia, també aigua, menjar i poc més”.

En el taller van orientar-se tenint el nord sempre com a referent, van marcar el rumb a seguir, van aprendre a interpretar els principals símbols que apareixen en els mapes i a calcular distàncies i desnivells. Un cop van tindre clara la ruta sobre el paper van posar en pràctica les nocions apreses en una marxa al voltant de Les Roques del Masmut a Pena-roja de Tastavins. “És una ruta senzilla per una zona molt bonica i fàcil, té només 200 metres de desnivell positiu i són uns 6-7 km, que normalment es fan, a un ritme rapidet, en 2:30 h-3 hores, però avui com és una sortida formativa tardarem el doble, unes 6 hores”, explicava l’instructor. El grup a més d’aprendre a orientar-se amb un mapa i una brúixola, van aprendre a mirar el bosc amb uns altres ulls, a descobrir rastres d’animals i copsar l’àmplia varietat de flora que hi ha a les nostres muntanyes.

El GPS en enfront del mapa
Precisament sobre tot este món, esta setmana es van presentar els resultats d’un estudi que ha realitzat Montaña Segura, on apunta que més de la meitat de les persones que practiquen activitats d’alta muntanya al Pirineu aragonès ho fan sense portar un mapa imprès, una xifra que puja fins al 63% en el cas dels senderistes. Entre altres qüestions, en l’estudi es recull informació sobre si les persones van soles o en grup, si estan federades, si van amb guia i es comprova si porten el material necessari, roba i calçat adequats, o si fan activitats d’acord amb la seua experiència prèvia.

El que van copsar, a través d’enquestes, és una clara tendència a substituir equipaments indispensables com el mapa imprès o les botes de muntanya per sistemes de GPS o sabatilles de trekking, respectivament. En el cas dels senderistes només el 37% dels grups enquestats porten mapa, davant del 45% de l’any passat, mentre que l’ús del GPS ha passat del 41% del 2022 al 51% d’este any. Segons Marta Ferrer, del programa Montaña Segura, “l’ús del GPS augmenta i això ho celebrem, encara que tampoc és bo deixar el mapa a casa. No s’ha de substituir l’un per l’altre, sinó que el GPS ha de servir per a complementar els mapes” i va recordar que un de cada tres rescats que es produïxen es deuen a pèrdua. Tot i que l’estudi se centra principalment en el Pirineu, a la nostra zona no hi ha cap any que no salte l’alarma per algun senderista extraviat o que patix algun accident que requerix assistència.

En este sentit Miguel Ángel Clavero director general d’Interior i Emergències recordava la importància d’equipar-se correctament abans de sortir a fer activitats de muntanya, amb l’objectiu de minimitzar riscos i prevenir accidents.

També han detectat un increment del nombre de muntanyencs solitaris, que ja són el 23% del total, davant del 15% de l’any passat. Des de la Federació Aragonesa de Montañismo, Laurentino Ceña, va manifestar la seua preocupació pels muntanyencs que van en solitari. “Respecto la manera que tenen de gaudir la muntanya, però els demane que la seua planificació siga encara més exhaustiva, que siguen sempre conscients de les dificultats que tenen els auxilis i els rescats”.

MARTA JIMÉNEZ / REDACCIÓ
Mitjans