Logotips d'organismes oficials

Vora 450 participants omplin Torredarques durant la Marxa Senderista comarcal

El temps va respectar la cita esportiva i va permetre als excursionistes disfrutar d'un entorn natural immillorable

Video Thumbnail
Al voltant de 450 participants omplen Torredarques durant la Marxa Senderista del Matarranya
La Marxa Senderista de la Comarca del Matarranya va tornar en la seua 21a edició a Torredarques. Vora 450 persones es van animar a participar d'esta iniciativa esportiva multitudinària. I tots els veïns del poble es van bolcar per acollir-los de la millor manera. La cita va ser el diumenge, 10 de ma

La Marxa Senderista de la Comarca del Matarranya va tornar en la seua 21a edició a Torredarques. Vora 450 persones es van animar a participar d’esta iniciativa esportiva multitudinària. I tots els veïns del poble es van bolcar per acollir-los de la millor manera. La cita va ser el diumenge, 10 de març, i ja a primera hora el poble es va omplir de cotxes. Els voluntaris dirigien als participants cap a les zones d’aparcament i posteriorment cap a la plaça del poble, el punt de sortida de la marxa. Allí es van repartir els dorsals, que en esta ocasió eren en format polsera, i s’oferia un petit esmorzar per emprendre la marxa amb energia.

Per grups familiars i d’amics els caminants anaven eixint del poble en direcció a la muntanya. Per davant els esperaven, als que feien la ruta llarga, més de 22 quilòmetres i prop de 14 als de la curta. Tots van marxar pel camí del pont medieval, una de les principals joies arquitectòniques del poble. Allí, molts excursionistes van aprofitar per fer-se la primera fotografia del dia, amb una bonica estampa amb el poble de fons. Però tot el recorregut prometia molt bones vistes. Tal com comentava l’alcalde de la localitat, Luis Lasmarias, “tots els que s’han animat a vindre han conegut uns paratges preciosos, amb carrasques, pins i sendes tradicionals. I els que fan la ruta llarga han donat la volta a tot el terme fins a arribar al salt d’aigua que delimita el terme amb el d’Aiguavivia“.

Durant les darreres setmanes, al Matarranya s’han anat encadenant les pluges, les quals han deixat un paisatge verd a les muntanyes. Per a eixe cap de setmana les previsions també eren de pluja, però, finalment, el temps va respectar als caminants. “El temps ha aguantat, ha fet una mica de fresqueta, però per a caminar ja va bé”, apuntava Salomé Roquer, tècnica d’esports de la Comarca del Matarranya. Encara que des de l’organització no les tenien totes, per això van preparar el dinar popular a cobert, al pavelló; i van fer bé, perquè la tempesta va arribar just al migdia. Així van poder acabar la trobada sense contratemps.

En definitiva, i tal com apuntava l’alcalde acollir “la marxa és una alegria i una satisfacció per al poble, que s’ompli de gent”. A Torredarques, a l’hivern, en prou feines arriben als 40 habitants i molts són gent major, però tots van donar el que van poder perquè el dia isques redó. I així va ser, perquè la ruta va agradar als participants, i és que anaven sobre segur, ja que era la mateixa que es va fer ara fa uns 20 anys, quan va arrencar esta iniciativa esportiva. Tal com explica Roquer és “una ruta molt bonica, amb un paisatge diferent al del nord de la comarca, amb molts pinars, molts masos i amb uns camins i sendes que estan molt bé”. Precisament, un dels objectius principals d’estes rutes és mostrar als participants els atractius amb què compta la comarca del Matarranya, els pobles, el territori i tots els seus valors naturals i arquitectònics.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans