Logotips d'organismes oficials

‘¿Conectamos?’, o com engrescar als jóvens a través del trail, la bicicleta i l’escalada

A través del departament de Joventut de Comarca del Matarranya, i amb la col·laboració de diferents veïns del territori, s'han impulsat tres propostes a l'aire lliure

Santi Gracia i Aitor Rodríguez van protagonitzar les vivències i l'eixida de camp a través de l'escalada. Foto: Dep. Juventut Comarca del Matarranya

Primer va ser el trail; a continuació, el món de la bicicleta; i la tercera proposta ha versat sobre l’escalada. A través de la iniciativa ¿Conectamos?, el departament de Joventut de la Comarca del Matarranya ha impulsat una sèrie de propostes orientades als jóvens del territori per a engrescar-los en diferents activitats que es poden practicar a l’aire lliure. La primera sessió es va celebrar a darreries de febrer, i l’atleta Marina Albesa, natural de Mont-roig, va ser l’encarregada d’explicar la seua passió per les carreres de muntanya. Uns dies més tard, el 2 de març, la bicicleta es va endur tot el protagonisme, i Maribel Sanz, professora d’Educació Física de l’IES Matarranya i resident a Beseit, va parlar sobre formes molt originals de viatjar sobre les dos rodes. L’última activitat es va fer a finals de març. En esta ocasió, l’escalador Santi Gracia, natural de Vall-de-roures, va parlar sobre este món i les possibilitats que ens brinden les parets de la nostra comarca. Aquella mateixa jornada, de la mà d’Aitor Rodríguez, els jóvens van protagonitzar una jornada d’iniciació a l’escalada als Estrets d’Arnes que va ser molt participativa.

Nuri Gasulla és tècnica de Joventut a la Comarca, i va concretar que “ha segut un projecte que ha implicat gent de diferents pobles. És una iniciativa que no havíem impulsat mai, i en la que volíem relacionar activitat a la naturalesa, aprofitant estos entorns que tenim, i experiències vitals d’alguns dels nostres veïns”. Gasulla va afegir que “estem molt contents del resultat”. A l’última proposta “vam tindre molt d’èxit de participació, tant a la xarrada com a l’eixida de matí”, i “esperem que els participants s’ho hagen passat bé i s’emporten alguna cosa positiva a casa”. A través d’estes tres sessions s’han maridat escapades al monte amb experiències i vivències personals, en les que la Marina, la Maribel i Santi “ens han explicat què els aporte a ells l’activitat esportiva a l’aire lliure”. Des del departament de Joventut, Nuri Gasulla va afegir que “alguns deports, com pot ser el futbol o el vòlei”, tenen bastanta tirada entre els adolescents i els joves. Però l’oferta de propostes no ha parat de créixer en els últims anys, i cada vegada apareixen més iniciatives que combinen la naturalesa i l’activitat física.

Tenim l’exemple de Matarraña Team al món del trail, que no paren de sumar èxits allà on van a competir. A la nostra comarca inclús tenim ‘Escola de Trail’ gràcies al corredor Carlos Jávega, que ha creat grup de preparació en dos poblacions. En el món de la bicicleta passe una cosa similar. “A la comarca s’estan fent un munt de rutes que estan unint pobles, que és un atractiu molt xulo per al territori” i que cal aprofitar, va afegir Gasulla. El Matarranya cada vegada aplegue més competicions de bicicleta. I tot i que anar a escalar implique una sèrie de condicionants addicionals, a la nostra comarca tenim dos rocòdroms, un a Mont-roig i un altre a Vall-de-roures, i cada vegada s’estan obrint més vies llargues i vies esportives. Pel que fa a l’origen d’esta iniciativa, Gasulla va dir que “a inicis d’any ens reunim els tècnics de diferents departaments i valorem crear projectes conjunts”. I de les reunions de treball entre Joventut i Deport va eixir fer esta activitat, la qual ha estat dividida en tres sessions que han anat dirigides a un públic jove, i a les que han assistit també molts pares i mares. Per a pròxims anys, no descarten repetir l’experiència.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans