Logotips d'organismes oficials

Comarca presenta en societat el seu Projecte Integral Cicloturista

Les sales nobles del Castell de Vall-de-roures van acollir la presentació, que va atraure els principals actors socials, econòmics i polítics del territori

Video Thumbnail
Comarca del Matarranya presenta un Projecte Integral Cicloturista
La Comarca del Matarranya va presentar el 7 de maig passat el seu Projecte Integral de Cicloturisme, un ambiciós pla que pretén ser un motor de desenvolupament territorial per als 18 municipis que la componen i convertir la zona en una destinació destacada per al cicloturisme. L'acte va tindre lloc

La Comarca del Matarranya va presentar el 7 de maig passat el seu Projecte Integral de Cicloturisme, un ambiciós pla que pretén ser un motor de desenvolupament territorial per als 18 municipis que la componen i convertir la zona en una destinació destacada per al cicloturisme. L’acte va tindre lloc a les sales nobles del Castell de Vall-de-roures i va ser una potent presentació, a la qual van acudir els principals actors socials, econòmics i polítics del territori. El va presidir el conseller de Turisme del Govern d’Aragó, Manuel Blasco, i van assistir-hi el president de la Comarca del Matarranya, Fernando Camps, consellers, alcaldes i regidors del territori i de comarques veïnes, així com representants i membres de l’Associació d’Empresaris del Matarranya.

Durant l’acte, els consultors Agnès Güell i Jaume Marín van presentar l’estudi que han realitzat sobre el projecte. Un projecte que es vertebrarà sobre un Centre de cicloturisme que s’ubicarà a l’Alberg comarcal de Queretes. Agnès Güell va apuntar que perquè tinga èxit este centre “no hauria de ser només un espai de benvinguda on es done informació, sinó que hauria de concentrar tots els serveis que requerix el ciclista: taller, venda material, lloguer de bicis, guies especialitzats, transfer de passatgers, bicicletes i equipatges… Estos són els serveis que marquen la diferència i aquí, en esta comarca, escassegen“. Esta proposta de valor pretén ser un punt de partida cap a altres zones del Matarranya que no compten amb el mateix flux de ciclistes, permetent així que els visitants recórreguen tot el territori de la comarca i puguen conèixer tota l’oferta existent.

Per part seua, Manuel Blasco va assegurar que “este és un projecte molt ambiciós, però perfectament executable” i “complementarà perfectament el gran nivell turístic que ha aconseguit la comarca”. Així mateix, el president comarcal va destacar que “el cicloturisme és una tendència que s’està imposant no només al Matarranya sinó a comarques veïnes” i “este projecte pot ser una bona ajuda per al territori“. Certament, els objectius d’este projecte són desestacionalitzar el turisme i promoure les visites durant tot l’any, atraure turistes a àrees menys turístiques del Matarranya, així com impulsar l’economia local i l’emprenedoria en un marc de turisme sostenible i de benestar.

Com a punts forts del territori, en la presentació es van destacar les rutes i les iniciatives ja existents, així com un entorn idoni per a la pràctica d’estos esports, que donen una sòlida base al projecte. Destaca com a eix principal la Via Verda, per la qual passen al voltant de 40.000 ciclistes a l’any. Una zona nord, on predomina una orografia més suau i plana, perfecta per a productes de touring o gravel; la zona sud, molt més tècnica i amb desnivells abruptes ideals per a la pràctica del MTB modalitat enduro; a més, de totes les vies aptes per al desenvolupament de bicicleta de carretera. En estes zones ja hi son presents projectes com la Ruta Corona del MatarrañaSierras Matarraña o Wild Track Matarraña. Però caldria complementar-les amb altes iniciatives, dins el projecte han plantejat, per exemple, un Bike park ubicat al terme de Fondespatla, a pocs metres de la zona de la Tirolina, al camí que unix el Pantano de Pena, i a l’entrada de Sierras Matarraña. Seria un espai que aprofitaria l’orografia del territori per adaptar els senders i incloure obstacles, com salts i rampes, per als ciclistes de muntanya, BMX o ciclocross. Pel que fa al cicloturisme de carretera es preveu senyalitzar les rutes. Esta iniciativa no sols busca facilitar la navegació dels ciclistes al llarg de les carreteres i camins, sinó també ressaltar els punts d’interès i la bellesa natural al llarg del recorregut.

Actualment, es preveu que el Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació (PSTD) de la Comarca puga donar un impuls inicial a este projecte, amb una inversió en infraestructures de suport com reparació de bicicletes, aparca-bicicletes a tots els municipis i la creació de clubs de productes turístics relacionats amb el cicloturisme i altres que seran transversals com la gastronomia, el benestar i el paisatge cultural. A tall de conclusió, Güell va emfatitzar a “buscar l’excel·lència en la qualitat dels serveis, definir molt bé les característiques que ens diferencien de la competència i posicionar-se al mercat“.

Escolta l’entrevista amb Agnès Güell de Extream Team sobre el cicloturisme i el Matarranya:

 

MARTA JIMÉNEZ

 

Mitjans