Logotips d'organismes oficials

Més de 107.000 persones viuen el retorn del Gran Premi de motociclisme a Motorland

Gran ambient a les grades del circuit i als carrers d'Alcanyís durant tot el cap de setmana. Marc Márquez va ser el vencedor en la categoria reina. Important impacte econòmic al territori, amb les places hoteleres 100% ocupades

El circuit d'Alcanyís va tornar a acollir el campionat de MotoGP. Foto: NDM

Espectacular jornada de carreres la que es va viure ahir a Motorland amb motiu del Gran Premi GoPro d’Aragó. Les victòries de José Antonio Rueda, Jake Dixon i Marc Márquez van oferir una jornada plena d’emoció davant els més de 107.000 persones que va assistir al circuit durant tot el cap de setmana. Al mateix temps, les múltiples activitats que van complementar la pista van ser molt ben acollides per l’afició que va omplir el Motorland Fan Festival, el Hero Walk o la nova invasió a pista amb la sessió del DJ Andrés Campo. Des de dijous, Motorland Aragón es va convertir en l’epicentre del motociclisme mundial amb les grades plenes i amb un ambient a l’alçada d’un mundial com MotoGP. En matèria esportiva, el protagonista del cap de setmana ha estat Marc Márquez. El de Gresini Racing no només va aconseguir la seua primera victòria en carrera llarga i en esprint amb Ducati, sinó que ho va fer liderant de principi a fi totes les voltes tant de l’Sprint Race de dissabte com de la carrera de diumenge. El nom del vuit vegades campió del món va ser victorejat per la seua grada situada al costat del famós mur mentre es feia un bany de masses celebrant la seua victòria. Un somrient Jorge Martín, que és el nou líder de MotoGP, va acabar en segona posició, acompanyat d’un Pedro Acosta que, a casa i davant del seu públic, ha recuperat les bones sensacions amb què va començar la temporada.

A Moto3, l’espanyol José Antonio Rueda va aconseguir la victòria després d’una excel·lent remuntada. El de KTM es va estrenar com a guanyador al Mundial seguit d’un gran Collin Veijer i del debut al podi de Luca Lunetta. La categoria intermèdia va ser l’encarregada de continuar amb l’espectacle. El poleman Jake Dixon va aconseguir la victòria després d’una bonica batalla amb Toni Arbolino, que va ser segon. Al tercer calaix del podi va pujar per primera vegada a la categoria el turc Deniz Öncü. La carrera que va obrir la jornada va ser la Race 2 de la Bull Rookies Cup, una prova disputada sobre mullat que es va endur el malaisi Hakim Danish, especialista en este tipus de condicions. El finlandès Rico Salmela i l’espanyol Brian Uriarte van completar el podi. Les dos novetats més destacades que portava este Gran Premi GoPro d’Aragó eren l’estrena del format esprint al circuit i el Motorland Fan Festival, un espai dedicat als aficionats on es van fer concerts o interaccions amb pilots, entre d’altres. Des de divendres, el Motorland Fan Festival va acollir l’afició a les zones pensades per complementar l’experiència de viure el Gran Premi en persona. La jornada del diumenge va tindre diferents sessions de dj que van amenitzar els moments d’espera entre les carreres, tot i que el moment estrella de la jornada va ser el dissabte amb la celebració de la victòria de Marc Márquez a l’Sprint Race.

Satisfacció des del territori
Des del Govern d’Aragó, el conseller de Medi Ambient i Turisme i també president de Motorland, Manuel Blasco, es va referir al regrés del motociclisme al Baix Aragó, recalcant que «Aragó ha acollit un extraordinari Gran Premi després d’una època complexa, després d’haver de recuperar el temps perdut». Blasco va fer balanç d’un cap de setmana intens en el que el circuit de velocitat ha tornat a l’escena mundial, després d’un any d’aturada i després del fre que va suposar la pandèmia. Acompanyat per l’alcalde d’Alcanyís, Miguel Ángel Estevan, Blasco va manifestar que el campionat ha suposat una afluència al circuit de més de 107.000 persones, fet que supose superar les xifres del 2019 i incrementar de sobres l’acollida de l’últim Gran Premi que es va celebrar a l’Aragó. Blasco va voler agrair «l’esforç» de tot l’operatiu per a celebrar una «proposta mundial» en què Alcanyís «ho ha brodat». El conseller va destacar que cal «donar continuïtat» al Gran Premi, com ja ha fet el Govern d’Aragó garantint la celebració del campionat 2026, i va sentenciar que «ho farem cada any millor». També molta satisfacció per part de l’hostaleria i dels allotjaments, que van penjar el cartell de complert en uns dies que ha coincidit MotoGP i la fi de les vacances d’estiu. De fet, pràcticament tots els llits a 100 quilòmetres a la rodona d’Alcanyís han estat ocupats estos últims dies d’agost.

Aprofitant el retorn del motociclisme a l’Aragó, es va parlar també del MotoStudent. De fet, la competició universitària de motocicletes líder del món ha assolit una fita històrica i s’ha convertit en la primera i única competició 100 per cent sostenible a nivell mundial en totes les categories. Este moviment audaç situe MotoStudent a l’avantguarda del MotorSport, transformant la seua categoria tradicional de combustió interna, MotoStudent Petrol, en l’innovador MotoStudent eFuel, que utilitze combustible 100% renovable. L’anunci s’ha fet en un lloc idíl·lic, com és el Gran Premi d’Aragó GoPro 2024, davant de personatges clau del món del motociclisme com Carmelo Ezpeleta, director general de Dorna Sports; Ignacio Verneda, vicepresident primer de la Federació Internacional de Motociclisme; i Francesco Guidotti, Team Manager de KTM. L’acte va atraure representants i líders dels sectors esportiu i industrial, subratllant la importància d’esta fita cap a una competició totalment sostenible. De fet, Mar Paños, que és directora general de Promoció Industrial i Innovació del Govern d’Aragó, va considerar que «al talent i la innovació que té este programa, on universitaris de diferents disciplines col·laboren junts per a crear i construir les seues motos i provar-les en circuits reals, es fa també un pas important de cara a la sostenibilitat».

REDACCIÓ / R. LOMBARTE
Mitjans