Logotips d'organismes oficials

La despoblació acumula molta neu per càpita

Dijous, 14 de gener de 2021
  • Caterina Molero

Avui reflexiono sobre la nevada. Les aturades intermitents de llum no m’han deixat més remei que parar i pensar. No han sigut com les del temporal Glòria, però m’han deixat temps per pensar.
I ara, ja amb llum, escric.
De carrera sóc sociòloga i tots els de la meva espècie tenim una malaltia que no podem deixar de comparar-ho tot amb els tòpics, la pobresa, el gènere, el medi ambient, etc.
I avui vull relacionar la despoblació amb la gestió de la nevada en un poblet petit i poc poblat del Matarranya com és Fórnols.

La despoblació i les cases buides són un problema, i el temporal ho exemplifica molt bé.
Per començar, són un problema per la pròpia casa. T’entra aigua, no veus fugues, problemes causats pel mal temps que solucionats a temps t’estalvien molts mals de cap.
Però més enllà, una casa buida vol dir un tros de carrer “desatès”. És un tros més a netejar que se n’haurà de fer càrrec la poca població que hi ha al poble que, amb tota voluntat i força, s’escarrassa per fer camins amb la pala connectant les cases habitades.
I per fer-ho cal fer moltes ziga-zagues entre la neu per evitar les llargues estalactites gelades que, com que no son tirades, amenacen en caure al cap d’algú carregant-se així al 5% de la població.
Fórnols, com altres indrets del Matarranya té uns carrers molt particulars que només els poden netejar persones. Carrers estrets, escales, pedregosos, etc.
Encara que vinguessin les màquines que veiem per la tele, poc farien a molts dels nostres carrers.
A més la despoblació és que marxi gent a l’atzar, si no que ha anat marxant sobretot gent jove. Molts habitants és millor que no agafin una pala i es posin a treure neu i a tirar sal, no volem més ensurts! Ja tenim prou amenaça sanitària!
Ah!, i no ens podem oblidar d’aquelles persones que tenen camps i granges que davant la imminència del temporal han de fer més hores que un rellotge per a atendre aquests béns.

Com a resultat tenim una gran quantitat de neu per càpita acumulada. Carrers desatesos i poca gent amb molta feina.
Amb el temporal podem veure un efecte més de la despoblació i la població estacional en els carrers de Fórnols i juraria que a més carrers del Matarranya. Feina acumulada, coses per fer, carrers desatesos, falta de recursos i de força de treball…
Alhora també podem veure que quan parlem de despoblació no ens referim al fet que no hi quedi ningú. Les persones que hi vivim ens esforcem per mantenir el poble viu i a la seva gent cuidada.

Caterina Molero

Foto: Ana Omella

 

Mitjans