Logotips d'organismes oficials

Un estiu molt trist

Dijous, 14 de maig de 2020
  • Carlos Celma San Nicolas, Massalió.

Enguany lo bon temps està arribant en unes circumstancies molt excepcionals. Encara confinats a casa, en una mica més de llibertat de moviments que fa uns dies, esperançats de no tindre més casos als nostres pobles i en molta il·lusió de que arribo la “normalitat”. Però hem de ser conscients que, tot i que la pandèmia tingue una evolució molt positiva i puguem disfrutar de cert grau de “normalitat”, ja sigue en les piscines municipals obertes o celebrant les nostres festes majors, hi ha unes quantes coses que s’hauran quedat pel camí.

Faig referència a bona part de l’activitat cultural de l’estiu al Matarranya i que a n’estes altures los seus organitzadors s’han vist obligats a cancel·lar. Este dinamisme cultural és un dels trets diferencials que tenim com a territori, que mos permet disfrutar de la cultura en totes les seues variants a casa nostra i per això mos hem de sentir molt orgullosos.

De totes les cancel·lacions que s’han anunciat los últims dies, vull posar l’accent en 2, curiosament una a cada punta del mapa comarcal, com son lo Franja Rock de Pena-Roja i la Nit en Blanc de Massalió. Estos dos festivals tenen una característica comú que los identifique i defineix; provenen de l’associacionisme local, en lo valor afegit què això genere en molts aspectes. Per això estos projectes son sinònim de defensa i reivindicació de determinats valors molt importants pel nostre futur, més en un moment tant delicat com l’actual, com poden ser la cultura, la identitat rural, lo territori, lo respecte pel Medi Ambient, la valoració del producte de proximitat, la solidaritat, la cooperació, l’altruisme o la democràcia.

Lo Franja Rock destaque per ser lo festival més veterà de tots, enguany se preparave per celebrar lo seu 20e aniversari, en lo gran mèrit que té mantindre durant tant de temps un projecte, aconseguint evolucionar sense perdre les essències. Però també s’ha de valorar per ser l’únic festival de Música que se manté al nostre territori i ser l’hereu directe de l’Alifara Jove o la Festa Jove dels anys 80 i 90.

L’altre és la Nit en Blanc de Massalió. Un projecte molt més jove, que este any haguere celebrat la seua 6a edició, però en un procés imparable de creixement i en una proposta molt ambiciosa i trencadora. En estos anys ha segut capaç de fer arribar hasta casa nostra espectacles de diferents arts escèniques d’altíssima qualitat als quals no estàvem acostumbrats. Però lo més important és que havie aconseguit crear una nit màgica, omplint les places i carrers de Massalió, fent i consumint cultura, en capacitat d’arribar a tots los públics, exprimint lo millor de tots i exportant l’orgull del poble.

La cancel·lació d’estos festivals, juntament en d’altres que se fan a la Comarca, farà que sigue un estiu diferent, que tinguem la sensació que mos falte algo. Però hem de ser optimistes, per què estic convençut que serà un impàs, una parada al camí, per que al 2021 tornaran en molta més força. Lo Franja Rock podrà celebrar com toque lo seu 20e aniversari i la Nit en Blanc continuarà transportant la seua màgia, mostrant a tots lo gran futur del nostre territori.

Mitjans