Logotips d'organismes oficials

Voltar per Gandesa, alternativa provisional al tall que ha patit la T-333

L'eix principal que connecte el Matarranya amb Tortosa per Prat de Comte supose un important maldecap per al teixit empresarial, els veïns del territori i les empreses turístiques que operen al voltant de la Via Verda

La carretera T-333 està tallada a l'altura d'Horta de Sant Joan. | Foto: R. Lombarte

Des d’ahir a la nit, i de forma indefinida, el tram de la carretera T-333 que connecte el Matarranya amb Tortosa a través d’Arnes, Horta de Sant Joan i Prat de Comte estarà tallat a la circulació. La detecció d’unes fissures al túnel de formigó existent en el punt quilomètric 18,5 d’este important eix vertebrador del Matarranya i la Terra Alta ha motivat al Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya a tallar la via en qüestió en el tram comprès entre Horta de Sant Joan i Prat de Comte. Una decisió presa per motius de seguretat, però que resulte un autèntic maldecap per al teixit empresarial, els usuaris habituals d’esta carretera o les empreses turístiques que operen al voltant de la Via Verda.

I és que de moment, i com a única alternativa per a connectar el Matarranya amb Tortosa i Amposta, el trànsit s’haurà de desviar per Gandesa, bé sigue utilitzant la carretera que connecte Horta de Sant Joan amb la capital de la Terra Alta a través de Bot, bé sigue utilitzant la carretera que va per Queretes i enllace a la N-420 per Calaceit i Caseres. La realitat és que la T-333 és una via molt freqüentada a diari, i que desviar el trànsit per Gandesa suposarà 25 minuts de viatge a més l’usuari. La carretera T-333 és l’eix que utilitzen veïns del Matarranya i la Terra Alta per anar a Tortosa, bé sigue per qüestions laborals, per a fer compres o per anar a l’hospital. Al mateix temps, és l’enllaç per agarrar l’autopista cap a Barcelona o cap a València.

De fet, el tall provisional de la carretera ha suposat alterar bona part dels horaris de l’autobús que a diari uneix Tortosa i el Matarranya, amb parades a Vall-de-roures i Lledó, entre altres. També s’estan donant canvis en aquelles empreses turístiques que operen a la Via Verda, i que han hagut de modificar horaris i tarifes per a donar servei a aquells visitants i ciclistes que tendeixen a fer la Via Verda només de baixada i se’ls va a recollir a l’altura del riu Ebre. De moment, la via T-333 quedarà tallada en el tram entre Horta de Sant Joan i Prat de Comte, encara que des de la Generalitat de Catalunya s’està treballant per a recuperar la normalitat en la major brevetat possible.

Segons ha pogut saber Matarranya.Media, ahir a la nit es va convocar una reunió telemàtica entre la Generalitat i els municipis afectats, i en ella es van valorar diferents solucions a curt temps. Entre elles s’està sospesant la possibilitat de reobrir l’antic traçat de la carretera T-333, evitant d’esta forma el túnel afectat per les fissures i a la vegada resoldre este pas alternatiu per Gandesa, el qual allargue, i de manera molt significativa, l’itinerari entre Els Ports i Tortosa. Esta solució resultaria factible, però caldrà resoldre alguns desnivells que es troben en l’antic traçat. Tot i esta possibilitat, la realitat és que de moment, i mínim durant els pròxims dies, este tram de la T-333 continuarà tancat a la circulació.

Des d’ahir a la nit, i de forma indefinida, el tram de la carretera T-333 que connecte el Matarranya amb Tortosa a través d’Arnes, Horta de Sant Joan i Prat de Comte estarà tallat a la circulació. La detecció d’unes fissures al túnel de formigó existent en el punt quilomètric 18,5 d’este eix vertebrador entre ha motivat al Departament de Territori de la

Horta de Sant Joan

Ampliar el traçat de vies estretes, millorar el ferm irregular d’algunes d’elles i sobretot augmentar la seguretat d’aquells que circulen per la carretera. El vicepresident de la Diputació Provincial, Alberto Izquierdo, va anunciar la setmana passada a Vinaceite que este mes de juny començaran les obres a sis carreteres provincials, entre ells dos del Matarranya, i que afecten a les poblacions de La Portellada i Arenys de Lledó. A través de la convocatòria del FITE corresponent a l’any 2019, la Diputació destinarà un total de 1,5 milions d’euros a estes sis actuacions. En el cas d’Arenys, hi ha una partida de 317.000 euros per actuar en un nou tram de la TE-V-3341, que és la via que connecte la població amb Calaceit. A La Portellada s’intervindrà en un tram de la TE-V-3004, la carretera que puge des del riu, i s’invertiran 256.000 euros.

La carretera TE-V-3341 viurà una segona fase de millora. Les obres, que comptaran en un import de 317.265,94 euros, consistiran en la realització dels moviments de terres necessaris per a executar 680 metres de la carretera a Arenys entre els punts quilòmetres 1,720 i 2,400. Esta millora es plantege en un tram on la carretera actual dispose d’un ample inferior a 5 metres i amb un ferm insuficient per al trànsit rodat d’ella, així com un traçat sinuós i irregular. Es millorarà el traçat de la carretera, dotant-la de major seguretat i comoditat a la circulació, com una dimensió adequada de la via. La carretera en qüestió, que és la que connecte Arenys de Lledó i Calaceit per Sant Pol està en un estat molt precari i des de l’ajuntament s’ha denunciat moltes vegades la deixadesa d’esta via.

La carretera TE-V-3004 que va des del riu Tastavins a La Portellada també viurà una fase de millores. Les obres consistiran en fer els moviments de terra necessaris per a executar aproximadament 1 quilòmetre de carretera, que és el tram que va entre els punts quilomètrics 3,400 i 4,400. Esta millora, que tindrà una partida pressupostària de 255.931 euros, es plantege en un tram on la carretera dispose d’un ample inferior a 6 metres i amb un ferm insuficient, irregular i que actualment té moltes deformacions. Es millore el traçat de la carretera, dotant-la de major seguretat i comoditat al trànsit rodat, així com donant-li les dimensions adequades, adaptades a les necessitats actuals. La carretera que connecte La Portellada amb la via A-231 ha patit algunes millores al llarg dels últims anys.

REDACCIÓ
Mitjans