Logotips d'organismes oficials

Els pobles del Matarranya obtenen més de 570.000 € per la malesa provocada pel Glòria

El Ministeri de Política Territorial destine partida pressupostària a 20 actuacions. La inversió més important se l'emporte el pavelló de Vall-de-roures

Les ajudes a la capital del Matarranya inclouen el pavelló, les pistes de pàdel o una passarel·la per damunt del riu. | Foto: R. Lombarte

S’ha fet esperar, però ja la tenim aquí. El passat dimecres, el Ministeri de Política Territorial i Funció Pública va publicar la resolució que aprove l’assignació de les ajudes previstes per a pal·liar la malesa provocada per la borrasca ‘Glòria‘ del gener de l’any 2020, i que va provocar importants danys i pèrdues en equipaments públics i privats del Matarranya. En tota la província, el Ministeri ha aprovat unes ajudes valorades en 4,1 milions d’euros, que serviran per a sufragar el 50 per cent de les actuacions a resoldre. En total, a la nostra comarca s’han aprovat 20 actuacions, que estan valorades en 1,16 milions d’euros. De tota esta inversió, estes ajudes assumiran més de 570.000 euros al territori, sent el pavelló de Vall-de-roures la inversió més significativa de totes elles.

A la nostra comarca estan previstes un total de 20 actuacions repartides entre onze municipis, i és Vall-de-roures la població que més diners obtindrà a causa dels importants desperfectes per aigua i neu que va patir la capital del Matarranya. També es faran actuacions a altres poblacions, com Calaceit, Fontdespatla, Beseit, Queretes, La Portellada, Ràfels, Massalió, Pena-roja, Mont-roig i Fórnols, subvencionables com a màxim al 50 per cent. La validació d’esta línia d’ajudes suposarà un pas important perquè els ajuntaments del territori puguen assumir la reparació de tots estos desperfectes, i que en poblacions com Calaceit van ser per damunt dels 120.000 euros. Estes ajudes es destinaran a reparació de camins i d’ermites, infraestructures, equipaments o instal·lacions municipals.

En este sentit, Carlos Boné, alcalde de Vall-de-roures, va remarcar que «en el seu dia, quan van visitar els desperfectes ocasionats pel Glòria, el Ministeri va plantejar unes ajudes al 50 per cent per a aquelles infraestructures municipals afectades pel temporal. Ara han publicat el llistat de les inversions que s’han aprovat», i que en el cas de la capital del Matarranya afecte, entre altres, al pavelló, a les pistes de pàdel o a una passarel·la per damunt del riu. Boné va afegir que «les ajudes han tardat una mica. L’administració va una mica lenta i per als damnificats ha segut un temps excessivament llarg. Però les ajudes han arribat i estem contents. En el nostre cas, havíem avançat uns diners dels romanents per actuar al pavelló que ara podrem destinar a altres actuacions».

A la província de Terol, un total de 89 projectes de més de 50 municipis rebran ajuda per part de l’estat. Les ajudes per a la província de Terol superen els 4,1 milions d’euros, i els ajuntaments que comptaran amb major import d’ajudes seran els de Aguaiva, Escucha, Vall-de-roures i Cantavella, i que compta amb una subvenció que supere el milió d’euros. Cal destacar que l’import màxim de les ajudes per a tot el conjunt d’Espanya és de 32,3 milions d’euros, i serviran per finançar el 50% de l’import dels danys provocats per la borrasca Glòria. En eixe sentit, José Ramón Morro, secretari de política municipal del PSOE a la província, va dir que «és una mostra més del compromís del Ministeri de Política Territorial amb els ajuntaments, que necessiten ajuda econòmica per arreglar els desperfectes del Glòria».

R. LOMBARTE
Mitjans