Logotips d'organismes oficials
blank

Tarragona s’opose a la línia que Forestalia vol crear per a portar energia a Barcelona

La Diputació, set consells comarcals i 35 ajuntaments de Terres de l'Ebre, Camp de Tarragona i Penedès se posicionen en contra de la MAT que projecte esta empresa energètica aragonesa

El món local de la província es va reunir a Reus per expressar de manera conjunta l’oposició al projecte de la nova MAT. | Foto: NDM

Unanimitat institucional absoluta contra el nou projecte de línia de molt alta tensió (MAT) que Forestalia ha projectat a la demarcació de Tarragona i que té més de 180 quilòmetres per territori català. La Diputació de Tarragona, set consells comarcals, entre ells el de la veïna Terra Alta i 35 ajuntaments entre les Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona i el Penedès van presentar públicament ahir dimarts les al·legacions contra este projecte que impulse l’empresa Forestalia i que es va publicar al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) el passat juliol.

Per un costat, els set consells comarcals i els 35 ajuntaments afectats han presentat un paquet d’al·legacions de manera conjunta mentre que, per l’altra, la Diputació de Tarragona ha redactat un estudi jurídic a petició de la Subdelegació del Govern que reforce els arguments contraris dels ajuntaments i el conjunt d’administracions públiques. El món local de la província es va reunir a Reus per expressar de manera conjunta l’oposició al projecte de la nova MAT, entenent que tindrà un greu impacte paisatgístic i que és incompatible amb la planificació del sòl.

De fet, i dins d’estes al·legacions, pren especial rellevància l’argument que diu que, tot i ser presentada com una xarxa d’evacuació elèctrica, tècnicament es tracte d’una xarxa de transport elèctric, cosa que al seu entendre xoque contra la legalitat vigent. De fet, i segons marque la llei, només la societat estatal Red Eléctrica de España pot ser la propietària de les xarxes de transport d’energia elèctrica primària i secundària a tot l’estat, i que alhora és operadora de sistema i gestora d’estes xarxes de transport.

Cal destacar que en els municipis i comarques que es veurien afectades pel projecte que plantege Forestalia, entre d’altres, tenim àrees d’interès faunístic i florístic, espais naturals protegits per la Xarxa Natura 2000, les Cartes del Paisatge del Priorat i el Penedès, terres d’un alt valor agrari, la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre, la plana de secà de l’Alt Camp i el Parc del Foix. Forestalia també ha projectat una línia de molt alta tensió per la comarca castellonenca dels Ports per evacuar tota l’energia que produirà al Maestrat, plantejament que també ha provocat malestar.

REDACCIÓ
blank Mitjans blank