Logotips d'organismes oficials

CHA assistirà a la mobilització del pròxim 16 d’octubre que reclame una transició ecològica ‘justa’

Més de 150 plataformes han confirmat la seua assistència a Madrid per protestar contra els grans projectes d'energia renovable, entre ells els parcs eòlics contemplats al Matarranya

Video Thumbnail
Cha Eoliques
Chunta Aragonesista ha confirmat la seua assistència a la mobilització prevista per al pròxim 16 d'octubre a Madrid. La manifestació, que ha estat promoguda, entre altres, per Aliante i la plataforma en Defensa de los Paisajes de Teruel, reclame una «transició ecològica justa i un model energètic qu

Chunta Aragonesista ha confirmat la seua assistència a la mobilització prevista per al pròxim 16 d’octubre a Madrid. La manifestació, que ha estat promoguda, entre altres, per Aliante i la plataforma en Defensa de los Paisajes de Teruel, reclame una «transició ecològica justa i un model energètic que sigue respectuós amb el món rural», i ha confirmat l’assistència de més de 150 plataformes de tota Espanya. Avui mateix, i en un acte convocat al Matarranya, Chunta ha anunciat la seua presència a la mobilització. Al respecte, José Manuel Salvador, que és el secretari territorial de la formació política a la província, va destacar que «compartim els postulats i les reflexions plantejades per les entitats convocants. Defensem les energies renovables, però el model que es plantege des de l’oligopoli elèctric està generant molta preocupació en el medi rural a causa de la proliferació de centrals eòliques i centrals fotovoltaiques de grans dimensions».

En este sentit, Chunta ha demanat una transició energètica en la que els habitants del territori siguen protagonistes, i «no siguen presos d’un sistema de producció centralitzada que antepose el benefici empresarial a l’interès territorial, ambiental i social». De fet, Salvador va afegir que «cal una adequada planificació de les instal·lacions d’energia renovable», i també s’ha de donar «seguretat jurídica als pobles afectats», apostant també «per la generació distribuïda i les comunitats energètiques locals, que són generadores d’ocupació i de riquesa per als pobles sense necessitat de convertir els paisatges d’Aragó en polígons metal·litzats». L’acte de Chunta, que es va celebrar a la llonja de Vall-de-roures, va reunir als representants del partit de la nostra comarca. Entre ells Ignacio Belanche, president del ligallo al Matarranya, qui va dir que «no té la mateixa lògica ni el mateix impacte posar grans centrals renovables als centres de consum que en espais de gran valor natural».

Autobús a Madrid
Al mateix temps, des de Chunta han anunciat que prepararan un autobús per a tots aquells veïns del territori que el pròxim 16 d’octubre vulguen viatjar a Madrid, on es traslladarà el malestar nacional que ha generat este boom energètic que s’està vivint a tot el món rural. L’autobús eixirà des de la capital del Matarranya, un territori que des de fa temps reclame una moratòria de dos anys per a estudiar i valorar d’una manera assossegada estos projectes energètics. Moratòria que, per cert, ningú ha escoltat. L’autobús recorrerà tota la província de Teruel abans d’arribar a Madrid per arreplegar a totes aquelles persones que vulguen traslladar esta preocupació. El preu del viatge, d’anada i tornada, serà de 10 euros per persona. El viatge s’haurà de reservar abans del 12 d’octubre, i s’haurà de fer cridant al telèfon 978607381 o a través d’un correu electrònic a la direcció teruel@chunta.com. Des de Chunta també van anunciar que se sumaran a les al·legacions que està preparant el territori.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans