Logotips d'organismes oficials

Capital Energy i Forestalia defensen els seus projectes eòlics al Matarranya

Al llarg d'estos dies estan previstes diferents xarrades pels municipis de Massalió, la Vall del Tormo i Valljunquera. El sector crític anuncie acció informativa el pròxim 2 d'octubre a La Freixneda

Unes 50 persones van assisitir a la xerrada que va fer Capital Energy a Massalió. | Foto: MMB

Les empreses Capital Energy i Forestalia impartiran diferents xarrades pel territori per a defensar els projectes eòlics que volen impulsar al Matarranya, els quals han generat moltes preguntes entre els sectors econòmics, ajuntaments i agents socials de la nostra comarca. Capital Energy va ser l’encarregada d’obrir este cicle de xarrades. I ho va fer este dimarts a Massalió. A ella van assistir unes 50 persones, i des de l’empresa han detallat el projecte que afectaria al seu terme municipal i l’impacte econòmic que tindria per a les arques municipals. De fet, el parc eòlic previst a Massalió es traduiria en 19 aerogeneradors.

Segons la companyia, només en impostos, Massalió ingressaria més de 2 milions d’euros per l’inici d’obres i 6,5 milions d’euros a 30 anys. A esta quantia s’afegiria el lloguer anual per la instal·lació d’estos molins, que es tradueix en 12.000 euros anuals per aerogenerador, tant els que estan en terrenys municipals com els particulars. A la reunió van assistir diferents veïns, que van veure com ahir dijous va ser Forestalia la companyia encarregada de concretar el seu projecte eòlic per a Massalió. També està previst que el sector crític a estos parcs eòlics impulse una xarrada al poble al llarg dels pròxims dies, amb l’objectiu que els veïns tinguen la informació necessària a l’hora de votar en una consulta popular que es farà a la localitat.

De fet, l’ajuntament de Massalió va anunciar en el seu dia que delegaria als seus veïns la decisió de decidir a favor o en contra dels projectes eòlics. El procés participatiu es celebrarà a molt tardar el dia 2 d’octubre, tot i que es podria avançar al diumenge 26 de setembre. Les preguntes d’esta consulta seran dos i seran molt directes. Està vostè a favor dels projectes eòlics previstos a Massalió? I, en el cas que els projectes estigueren en terreny municipal, estaria a favor del projecte? Al mateix temps, i des de l’ajuntament de Massalió, han avançat que presentaran al·legacions al projecte de Capital Energy, mostrant-se molt preocupats per les quatre línies elèctriques que aniran pel seu terme.

Al llarg d’estos dies estan previstes diferents conferències a Valljunquera i a la Vall del Tormo sobre els seus projectes eòlics.

Acció a La Freixneda
Per la seua part, agents socials, empresaris del Matarranya, com també els alcaldes i regidors de municipis afectats per estos parcs eòlics es van reunir el passat dijous 9 de setembre a La Freixneda, amb l’objectiu de redactar al·legacions a uns projectes que creuen que poden tindre un impacte irreversible per a la idiosincràsia natural del nostre territori. Esta reunió va servir per elaborar una estratègia col·lectiva i preparar les al·legacions necessàries per parar els projectes. A més, van anunciar que es farà una acció informativa i reivindicativa el 2 d’octubre també a La Freixneda.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans