Logotips d'organismes oficials

Massalió es pronuncie a favor dels parcs eòlics

Dels 238 veïns que van participar a la consulta popular, 130 van dir 'SÍ' als projectes energètics per 107 que van dir 'NO'. La participació a la consulta va ser del 56% del cens

Video Thumbnail
Massalió es pronuncie a favor dels parcs eòlics
Massalió s'ha pronunciat a favor dels parcs eòlics. Els veïns i les veïnes del municipi del Matarranya estaven ahir cridats a les urnes en una consulta popular, en la qual s'ha preguntat en relació als projectes energètics que les empreses Capital Energy i Forestalia volen impulsar al territori. A d

Massalió s’ha pronunciat a favor dels parcs eòlics. Els veïns i les veïnes del municipi del Matarranya estaven ahir cridats a les urnes en una consulta popular, en la qual s’ha preguntat en relació als projectes energètics que les empreses Capital Energy i Forestalia volen impulsar al territori. A diferència dels veïns de la Vall i Valljunquera, que la setmana passada es van pronunciar de forma contundent en contra dels parcs eòlics, a Massalió ha guanyat el sí a estos projectes. En concret, els veïns ‘a favor’ representen el 54 per cent dels votants pel 46% que es van pronunciar en contra. La participació a la consulta va ser bastant significativa. Un total de 238 veïns, i que supose el 56 per cent del cens total, va anar a votar en una jornada molt respectuosa i tranquil·la.

A la consulta de Massalió es van fer dos preguntes. En la primera, que preguntava si s’està a favor o en contra dels parcs eòlics, el vot afirmatiu va ser de 130 veïns pels 107 que es van pronunciar en contra. A la segona consulta, i que pregunte sobre la ubicació dels aerogeneradors, el 76 per cent dels consultats consideren que haurien d’anar a monte públic. D’esta forma, Massalió trenque la tendència que s’ha viscut al territori en relació als projectes eòlics projectats al Matarranya. La setmana passada, Valljunquera i la Vall del Tormo van celebrar consultes populars, i en elles el ‘No’ va guanyar de forma contundent. A La Freixneda, Ràfels, La Portellada i Fórnols no s’han celebrat consultes, però els ajuntaments es van mostrar contraris a la instal·lació de parcs eòlics.

«La posició de l’ajuntament és molt honesta»
L’alcalde de Massalió, Rafa Martí, va remarcar que els resultats de la consulta seran ratificats en sessió plenària en els pròxims dies. Al mateix temps, va entendre que «la postura de l’ajuntament considerem que ha segut molt honesta». De fet, dins de l’ajuntament hi havia diferents opinions sobre estos projectes, però «teníem tots molt clar que set persones no podem decidir per unes instal·lacions que poden afectar la població durant 30 o 40 anys». D’aquí fer la consulta popular. «Estem en una democràcia», va dir Martí, i que el poble decidís «és la postura més honesta que podíem prendre». Ara tocarà ratificar el que ha dit el poble. Tot i això, l’alcalde de Massalió es va mostrar molt crític de la formar d’actuar d’estes empreses, que des del primer dia han facilitat poca informació, tant a ajuntaments com a veïns.

De fet, i independentment dels resultats a la consulta, Martí va dir que «l’ajuntament prepararem les corresponents al·legacions perquè hem de vetllar perquè les coses es facen de la millor manera possible». Al respecte, l’alcalde de Massalió va recordar que el projecte de Capital Energy «plantege quatre línies aèries d’alta tensió i dos de mitja tensió», mentre que el projecte de Forestalia aposte per fer una línia de molta alta tensió. Martí va recalcar que «hi ha coses que no es poden acceptar», i les al·legacions aniran en esta direcció. De fet, la construcció d’este línies elèctriques pot suposar un trauma i un impacte ambiental important per a Massalió, d’aquí que a través de les al·legacions es demanarà limitar el número de línies i soterrar els trams que sigue possible. Les al·legacions a Capital Energy acaben este mateix divendres.

La votació a Massalió trenque la tendència de les consultes populars que s’havien celebrat al Matarranya. Martí va apuntar que «des de la meua òptica, hi ha un parell de factors» que han pogut decantar la balança cap al sí. «Massalió estem passant una temporada molt complicada pel virus de la sharka», va considerar Martí, entenent que «alguns veïns hauran vist en estos aerogeneradors» una possible solució a una crisi econòmica molt dura. Paral·lelament està la proximitat de Maella, on està previst aixecar un parc eòlic i allí l’ajuntament s’ha mostrat favorable des del primer moment. La construcció d’este projecte eòlic a Maella tindrà impacte visual sobre Massalió i, per contra, cap benefici econòmic. Tot i això, Martí va defensar que «els resultats demostren que a Massalió hi ha molta diversitat d’opinió».

«El poble està a la UCI»
Aprofitant esta entrevista, Martí també s’ha expressat sobre el virus de la sharka i la situació econòmica que viu el poble. En este sentit, l’alcalde de Massalió va recalcar que «la situació és crítica. Estem literalment a la UCI». A causa d’este virus, el sector primari s’ha vist obligat a «arrencar el 90 per cent de les hectàrees de presseguer», quan la majoria dels agricultors viuen precisament del préssec. Martí va afegir que «la sharka té una mala solució, però la forma en la que s’ha actuat des de la conselleria ha segut molt dura, amb molt poca empatia i crec que Massalió hem segut el cap de turc per a mostrar que a Aragó s’estava fent alguna cosa amb la sharka». L’alcalde de Massalió va apuntar que «és molt dur que el teu propi partit agafo un poble i el sacrifico d’estes maneres».

De fet, Martí va entendre que la crisi de la sharka pot tindre unes conseqüències molt serioses per a la població. «Al llarg d’este estiu han marxat tres o quatre famílies que treballaven del préssec. La cooperativa està molt ressentida, i si toque arrancar-ho tot, pot acabar tancant. I si tanque la cooperativa, perdrem llocs de treball temporals». Això és una roda. Si no hi ha faena les famílies marxaran, l’escola perdrà xiquets, perdrem població «i la gent jove ho té molt complicat perquè el seu futur és negre». Per no parlar de la gent de mitjana edat, va afegir Martí, alguns dels quals han perdut la seua font d’ingressos perquè «la sharka ens ha portat, a la gran majoria d’agricultors, a la ruïna». Martí va definir les subvencions que ha tret el Govern d’Aragó com un «enganyabovos».

R. LOMBARTE
Mitjans