Logotips d'organismes oficials

El sector contrari al ‘boom eòlic’ es trobe a Valljunquera per a marcar línies estratègiques…

Més de vint persones es troben a la Casa Cultural per a marcar les línies de treball, que consistiran en elaborar i firmar al·legacions per tot el territori i conscienciar als veïns dels pobles afectats

Video Thumbnail
El sector contrari al 'boom eòlic' es trobe a Valljunquera per a marcar línies estratègiques
El moviment 'Valjunquera por los Paisajes' i l'associació 'Gent del Matarranya' han reprès el treball i han anunciat que presentaran al·legacions als projectes que Forestalia vol implantar al territori. Veïns del Matarranya i del Baix Aragó es van trobar a Valljunquera el passat 13 de gener per a ma

El moviment ‘Valjunquera por los Paisajes’ i l’associació ‘Gent del Matarranya’ han reprès el treball i han anunciat que presentaran al·legacions als projectes que Forestalia vol implantar al territori. Veïns del Matarranya i del Baix Aragó es van trobar a Valljunquera el passat 13 de gener per a marcar una línia de treball, amb l’objectiu de paralitzar uns projectes que, al seu entendre, posen contra les cordes el paisatge, el turisme i el model de vida del territori. De fet, una vintena de persones, procedents de diferents racons del territori, es van reunir a la Casa Cultural i, entre altres coses, van anunciar diferents punts de recollida d’al·legacions, així com seguir informant i conscienciant a la població d’uns projectes energètics que poden generar un gran impacte en el Matarranya, el Baix Aragó i el Mesquí.

Esperanza Miravete és una de les portaveus del moviment veïnal, i va explicar que “el passat 7 de gener van ser publicats al BOE els projectes energètics de Forestalia”. Uns dies abans es podien consultar a la web del Ministeri, i “des del primer minut vam acordar reunir-nos i repartir funcions, igual com vam fer amb els projectes de Capital Energy“. Des del moviment veïnal, “tenim un format d’al·legació individual que hem fotocopiat i repartit, i ara intentarem arreplegar tantes al·legacions siguen possibles“. De fet, una de les grans funcions del moviment ha consistit a estudiar detingudament els projectes eòlics que es volen impulsar al nostre territori i, a continuació, facilitar tota la informació als veïns i poblacions afectades perquè sigue el més accessible a la gent.

Des del moviment veïnal van recordar que “al nostre terme van 15 aerogeneradors”, els quals “estan escampats per tot el terme municipal. Uns van a dalt a la carretera, prop del terme de Torrecilla, uns altres damunt del jaciment ibèric de Mirablanc, i uns altres tocant als termes de Valldesgorfa i Massalió, que afectarien una xarxa de trinxeres de la Guerra Civil”. Miravete va recalcar que tot este procés “està sent bastant dur i cansat, però hem de resistir”. Al mateix temps, va explicar que alguns veïns del poble “ens diu que no pot dormir per les nits perquè els parcs eòlics afecten les seues finques, i estan afectats emocional i sentimentalment”. De cara als pròxims dies estan previstes diferents recollides d’al·legacions per municipis del Baix Aragó i el Matarranya, com ara a La Freixneda, Vall-de-roures, Calaceit i Queretes.

‘Una lluita de diferents batalles’
Per la seua part, i des de ‘Gent del Matarranya’, Juanjo Pérez va afegir que “tenim clar que serà una lluita que portarà diferents batalles. La de Capital Energy no està tancada, perquè tot i que no tenim obligació, pensem que hem de respondre a les contestacions que l’empresa ha fet de les nostres al·legacions, contradient tot allò que Capital Energy ens diu que hem de puntualitzar“. Ara s’ha obert una segona batalla, i que està relacionada amb la proposta energètica de Forestalia, i que afecte no sol el Matarranya, sinó també zones del Mesquí i el Baix Aragó. Precisament, esta última reunió “ha consistit a repartir faenes, perquè tenim una part tècnica que consistirà a treballar les al·legacions als projectes eòlics, i també una segona part pedagògica que consisteix a explicar als pobles quin problema tenim damunt”.

Uns processos “durs” però al seu entendre “necessaris”, i que han fet possible tindre molta informació damunt de la taula. Al respecte, Pérez va considerar que “a la que tens una mica d’informació i li poses sentit comú, de seguida lligues caps, i el que ens estan oferint estes empreses no deixa de ser una condemna del nostre territori“. Des de ‘Gent del Matarranya’ entenen que “cada vegada hi ha més gent contrària a este ‘boom eòlic’, perquè han vist que el que s’està plantejant és una salvatjada que malmetrà de per vida el nostre territori i a canvi d’un benefici puntual que marxarà fora”. La trobada de Valljunquera va reunir diferents veïns de municipis molt diversos, com ara Calaceit, Queretes, Pena-roja, Valldesgorfa, Vall-de-roures, la Vall, la Torre del Compte, La Portellada o La Freixneda.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans