Logotips d'organismes oficials

Veïns de la Vall preocupats per l’impacte de l’energia eòlica creen la seua pròpia plataforma

Valdeltormo por los Paisajes és un moviment veïnal que naix com a resposta als projectes energètics que Capital Energy i Forestalia volen impulsar al terme de la Vall i pobles de la vora

Veïns de la Vall del Tormo s'han reunit per a parlar i debatre sobre el projecte eòlic de Forestalia previst al seu terme. Foto: NDM

Primer va ser Gent del Matarranya. A continuació Valjunquera por los Paisajes. I ara arribe Valdeltormo por los Paisajes. Un grup de veïns de la Vall, preocupats per l’impacte que poden tindre els projectes energètics en el seu terme municipal i el seu entorn, han fet un pas per avant i han decidit impulsar un moviment veïnal per a protestar contra l’impacte que poden tindre estos parcs eòlics. Mariluz Plaza és una de les veïnes de la Vall que trobem dins d’este moviment, i va apuntar que “la idea va sorgir perquè aquí hi ha un sentiment una mica en contra als projectes que volen impulsar estes empreses”. Valljunquera es va començar a moure fa uns mesos. “I natres vam entendre que havíem de fer una cosa similar”, conscienciant als veïns de l’impacte que poden tindre estos projectes per al territori.

Parlem d’un moviment de veïns que va nàixer la setmana passada i que està integrat per unes 15 persones, encara que la previsió “és créixer i moure a tot el poble“, convocant reunions i explicant “els passos que seguirem per a parar això”. Entre ells, redactar i presentar les al·legacions corresponents als aerogeneradors que Forestalia vol instal·lar a la Vall. Plaza va recordar que fa uns mesos es va fer una consulta al poble. “I tot i que la participació no va ser molt alta, tots els veïns que van votar es van mostrar contraris als parcs eòlics”. A la Vall no li corresponen molts aerogeneradors. “El nostre terme és menut, i ens corresponen pocs molins. Però, per proximitat, l’impacte és molt gran”. I és que el terme està entre Valljunquera i Massalió, i la Vall pot quedar completament envoltada per aerogeneradors.

Però, independentment de l’impacte visual, des de la Vall es mostren preocupats per l’impacte econòmic que estos projectes energètics poden tindre per a la població. La Vall és un poble que viu de l’agricultura, “i estos aerogeneradors no seran per a un temps, sinó que estaran aquí per molts anys“, amb les conseqüències que això pot tindre per al futur agrícola de la població. I és que estos projectes eòlics no són únicament els aerogeneradors, sinó que són també línies d’evacuació i nous camins, en detriment dels camps de cultiu. Des de ‘Valdeltormo por los Paisajes’ van concretar que de cara als pròxims dies tindran una nova reunió per a conscienciar a més veïns, començar a treballar en les al·legacions als projectes de Forestalia i fer el que calgue “perquè se’ns escolto”.

R. LOMBARTE
Mitjans