Logotips d'organismes oficials

‘Teruel Existe’ lliura les seues al·legacions als projectes eòlics a Gents del Matarranya i els Empresaris Turístics del Matarranya

El Moviment ciutadà 'Teruel Existe' presenta al·legacions al projecte de Forestalia al Matarranya i el Baix Aragó que pretén instal·lar set noves centrals eòliques amb 63 aerogeneradors.

Foto: NDM

El grup sectorial d’Energia i Medi Ambient del Moviment ciutadà ‘Teruel Existe’ porta mesos treballant en les al·legacions als projectes de centrals eòliques que s’han presentat en aquestes dues comarques de Teruel. El darrer planteja set centrals eòliques de Forestalia amb un total de 63 aerogeneradors, 89 km de pistes d’accés, 144 km de rases per línies subterrànies i moviments de terra de 3.213.000 metres cúbics. ‘Teruel Existe’ ha presentat al·legacions a aquest projecte i fa una setmana que les ha posat a disposició de l’Associació Gents del Matarranya i l’Associació d’Empresaris Turístics del Matarranya.

Des del Moviment ciutadà recorden que al mes de setembre de 2021 es van exposar a informació pública 4 parcs eòlics presentats per Green Capital (Argestes, Paucali, Céfiro i Arlo) amb 84 aerogeneradors, 70 kilòmetres de línies d’alta tensió i varies subestacions, de 504 MW de potència i que en el moment actual i a la mateixa zona, Forestalia ha presentat a informació pública un projecte de 7 parcs eòlics (Cerbero, Selene, Oalas, Perses, Menecio, Odiseo i Cretón) amb 63 aerogeneradors i les seues línies d’evacuació elèctrica.

Consideren des de ‘Teruel Existe’ que aquestos dos macroprojectes formen part d’un MacroPlan i en conseqüència hauria d’haver-se dut a terme una avaluació ambiental estratègica. A més, insten a que “les dues exposicions a informació pública contenen nombroses irregularitats formals i mediambientals que haurien d’invalidar tots els projectes”. Entre els dos mega projectes sumen un total d’onze noves centrals eòliques amb 147 aerogeneradors, 185 kilòmetres de pistes d’accés, 222 kilòmetres de rases per a línies subterrànies i un moviment de terres de 5.316.000 metres cúbics.

‘Teruel Existe’ assegura que els projectes presentats per ambdues empreses s’han presentat sobre els mateixos enclavaments, ja que 36 dels 63 nous aerogeneradors que planteja Forestalia coincideixen amb la instal·lació d’altres tants per Green Capital. També denuncien que l’Administració mai hauria de permetre exposar a informació pública diferents projectes eòlics sobre els mateixos enclavaments.

REDACCIÓ
Mitjans