Logotips d'organismes oficials

Morella celebre una cimera sobre els reptes i les oportunitats que brinde la nova N-232

La trobada va tindre representants del Matarranya, com ara el president del consell comarcal, Isel Monclús, o la diputada i alcaldessa de Valljunquera, Susana Traver

L'acte el va impulsar Nord Televisió i els ajuntaments de Morella, Alcanyís i Vinaròs. | Foto: NDM

La Fàbrica Giner de Morella va albergar este dimecres el primer ‘esmorzaret’ al voltant dels reptes i oportunitats que obre la nova N-232. L’acte, impulsat des de Nord Televisió i els ajuntaments de Morella, Alcanyís i Vinaròs, va reunir autoritats polítiques d’Aragó i el País Valencià, així com promotors, representants del teixit empresarial i inclús l’enginyer director d’obres de la N-232, Vicente Ferrer. Una trobada molt profitosa en la qual van estar presents diferents autoritats de la nostra comarca, com ara el president del Consell Comarcal, Isel Monclús, o la diputada provincial i alcaldessa de Valljunquera, Susana Traver. Durant l’esmorzaret es va debatre sobre els reptes i oportunitats que supose per al Baix Aragó, el Matarranya, Els Ports i el Baix Maestrat la millora que s’ha fet d’esta infraestructura que vertebre totes dos províncies. Entre altres qüestions, es va parlar de sinergies entre territoris i d’oportunitats lligades al turisme, la cultura, la sanitat i la indústria.

Rhamsés Ripollés, alcalde del poble amfitrió, va apuntar que «l’elevada participació d’esta primera trobada marque la clara voluntat de tot el territori que vol sumar per a generar noves oportunitats i fer front als reptes que tenim». En l’acte «s’han traslladat les diverses versions de tots els sectors econòmics, i que són tots importants, on han aportat la seua visió sobre els reptes que propose la nova situació de la carretera N-232», va afegir Ripollés. El primer edil de Morella va aprofitar per «agrair a totes i tots la seua assistència», imprescindible per «a sumar esforços i per a solucionar totes les problemàtiques que actualment es viuen al nostre territori». Una cimera que van presidir representants dels ajuntaments de Vinaròs i Alcanyís, com són els regidors Marc Albella i Francisco Javier Baigorri, respectivament, que no només van fer menció a les oportunitats que brinde la N-232, sinó que també van parlar de la futura A-68 i l’enllaç des de Saragossa, o de la unió entre la N-232 i la AP-7 a l’alçada de Vinaròs.

Tres grans oportunitats
Per la seua part, des del Matarranya, l’alcaldessa de Valljunquera va dir que «gràcies a la millora de la N-232, als nostres territoris se’ns obren tres grans oportunitats». I és que al marge de «millorar la seguretat de la carretera, les obres de la N-232 fan possible millorar els serveis de les institucions públiques». Traver va recordar que les províncies de Terol i Castelló «compartim molts quilòmetres de frontera», cosa que s’ha traduït també en «compartir serveis». Està la gestió de la vialitat hivernal en carreteres, la qual ha millorat molt en els últims anys. Però les dos províncies també «compartim serveis escolars i sanitaris». Gràcies a les últimes actuacions «hem reduït el temps de desplaçament i hem guanyat en qualitat de vida». La segona de les oportunitats va lligada a potenciar el turisme de l’interior, on el Matarranya té molt a dir. Finalment està la consolidació del sector agroalimentari, que pot obrir mercat en un entorn molt pròxim i potent a casa nostra com és el litoral de Castelló.

Per la seua part, el president de Comarca del Matarranya, Isel Monclús, va destacar que a la trobada de Morella «cadascú va anar a parlar del seu llibre, i es van tractar moltes coses que giren al voltant d’una infraestructura tan important com pot ser la N-232». Entre altres coses es va parlar de residència i habitatge, que «és un problema molt seriós que tenim aquí al Matarranya». També es va analitzar la qüestió dels serveis públics, com ara el futur Hospital d’Alcanyís, o d’enllaços «tan importants com la N-232 o la N-420» de cara a agilitzar els desplaçaments i reduir les distàncies entre territoris. A la cimera celebrada a Morella va assistir Vicente Ferrer, qui va anunciar que els pròxims mesos eixirà la licitació d’obres del tram entre Morella i la Torreta, el tram pendent de millora entre Alcanyís i Vinaròs, el qual contemple un pressupost de 18,7 milions d’euros. Estes obres se sumen a la millora de Port de Querol i el tram de N-232 que discorre pel Matarranya, i que s’han fet estos anys.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans