Logotips d'organismes oficials

El Matarranya considere una prioritat la conversió de la N-420 en autovia

Durant la trobada celebrada a Morella al voltant de les oportunitats i reptes de la nova N-232, també es va parlar de la via que connecte el Matarranya amb Tarragona. El territori creu que s'ha de lluitar per les dos carreteres

Les Ventes de Valldesgorfa, punt on naix la N-420 que comunique el Matarranya i Tarragona. | Foto: R. Lombarte

Durant la trobada que va albergar Morella al voltant de la carretera N-232, damunt de la taula van aparèixer altres reivindicacions en matèria d’infraestructures. Entre elles, les que van traslladar els representants econòmics i polítics de la província de Terol, situant la N-420 que connecte el nostre territori i la ciutat de Tarragona, així com la conversió en una futura autovia, entre les més necessàries. Des de la Cambra de Comerç, com també des de la Comarca del Matarranya, la Diputació Provincial i l’ajuntament de Valljunquera, van entendre que per a les comarques del Baix Aragó en particular i de tota la província en general, resulte de vital importància la millora de les comunicacions entre Catalunya i Aragó per les comarques del Matarranya, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre i el Priorat.

En este sentit, l’alcaldessa de Valljunquera, Susana Traver, va recalcar que «des del territori hem de pensar que tenim eixida directa al mar, amb les oportunitats que això ens brinde, cap a Castelló i cap a Tarragona», a través de la N-232 i la N-420, respectivament. Traver va apuntar que «hem de lluitar per les dos carreteres» i reclamar les conversions en autovia, tant d’una com de l’altra. Lògicament, caldrà valorar «per quina s’ha de començar». En esta matèria «no vam arribar a cap acord, perquè cada territori té una prioritat diferent». Però entre tots, tal i com va entendre Traver, «hem de fer força, perquè les dos infraestructures s’han de materialitzar». L’alcaldessa i diputada provincial va valorar trobades com la celebrada a Morella, on va predominar la concòrdia i les ganes de treballar tots de la mà.

Paral·lelament, Isel Monclús, president del Consell Comarcal, va remarcar que «la N-232 i la seua futura conversió en autovia és interessant. Moltes famílies del Matarranya i el Baix Aragó tenen allí la seua segona residència, i una autovia permetrà baixar a Vinaròs en temps rècord». Però està també la N-420. «La conversió en autovia d’esta carretera obre moltes oportunitats a la nostra comarca. És una llançadora directa entre Calaceit, el Port de Tarragona i el Mercat de Reus, i a nivell de comunicacions, de turisme i de cara a la creació d’indústria, és vital». Monclús va entendre que més que apostar per la construcció de variants a poblacions com ara la Vall, Calaceit o Gandesa, «ens hem de centrar en l’autovia de Tarragona. Reduirà distàncies, abaratirà costos i multiplicarà les inversions al nostre territori», va sentenciar.

La N-420, una reivindicació històrica
La millora de la N-420 entre el Matarranya i Tarragona i la conversió en futura autovia és una reivindicació històrica del territori. La creació d’una via de quatre carrils no només reduiria les distàncies i el temps entre la nostra comarca i el Mercat de Reus i el Port de Tarragona, sinó que es tracte d’una de les eixides més ràpides per carretera cap a Europa. L’any 2019, les Cambres de Comerç de Terol, Reus i Tortosa ja van traslladar la necessitat de convertir esta carretera en autovia, sent una oportunitat de cara a millorar l’economia de les comarques d’interior de totes dos províncies. L’autovia enllace comarques riques en agricultura i ramaderia, com el Matarranya i la Terra Alta, amb el Mercat de Reus i el litoral tarragoní. Des del Port de Tarragona entren també matèries primeres importants per a la producció de piensos d’animals.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans