Logotips d'organismes oficials

La Freixneda destine més de 200.000 euros a millorar el sistema de captació d’aigua

Bona part dels esforços d'esta legislatura s'han centrat en l'aigua de boca. S'ha fet un pou nou, s'han renovat conduccions, i ara es vol crear un parc solar per a reduir en el consum energètic de la captació

Durant els últims mesos s'han fet les obres de la nova captació a la llera del riu Matarranya. Foto: NDM

L’ajuntament de La Freixneda ha donat per acabades les obres de la nova captació d’aigua de boca. De fet, un dels grans esforços del consistori durant la present legislatura s’ha centrat en la renovació i l’optimització del consum d’aigua, i que s’ha traduït en més de 200.000 euros entre sondejos, millores, adquisició de bombes, obres o renovació de conduccions. La decisió de crear esta nova captació d’aigua al riu Matarranya respon als problemes puntuals que patia la població, especialment en moments d’extrema sequera o durant grans riuades, disparant els nivells de nitrats i obligant a tallar l’aigua de boca perquè no era òptima per al consum humà. Ara, gràcies a esta nova captació d’aigua i després de treballar colze a colze amb el Departament de Geologia de la Diputació, s’espere que esta problemàtica quede resolta d’una vegada per totes. La pròxima intervenció que farà l’ajuntament al seu sistema de captació d’aigua se centrarà en la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques, i així reduir en el consum energètic.

Frederic Fontanet és l’alcalde de la població, i va concretar que els problemes amb l’alt nivell de nitrats s’estaven repetint des de l’any 2015. «Quan plovia molt o es vivien períodes molt secs, els nitrats pujaven a uns nivells preocupants», cosa que obligava a tancar l’aigua perquè a partir de 50 mg/l les autoritats sanitàries consideren que no és apta per al consum de boca. L’alcalde de La Freixneda va apuntar que per a resoldre esta realitat, «primer de tot ens vam posar en contacte amb la Diputació, a qui els hi vam traslladar la problemàtica. Pascual Cañada ens ha ajudat moltíssim i ha fet una gran faena». Finalment, sondejades les diferents opcions, la millor solució «passava per una captació nova a 500 metros dins de la llera del riu Matarranya», un pou que té uns nivells qualitatius i quantitatius d’aigua extraordinaris. La nova captació serà el punt d’extracció principal de l’aigua de boca de La Freixneda, si bé es conservaran els dos pous per si en algun moment donat es produís algun imprevist.

La gestió de l’aigua de boca sol ser un dels grans maldecaps de tot ajuntament. En este sentit, Fontanet va destacar que «el sistema de pujada d’aigua estava molt antiquat. S’havien fet inversions puntuals, més de reparació que d’innovació, i ha segut un dels grans projectes de la legislatura». De fet, «la majoria dels esforços que ha fet l’ajuntament en estos tres últims anys han girat al voltant de l’aigua». Primer «es van fer els sondejos». A continuació, les obres del pou i un nou bombeig. «També s’ha reparat tota la conducció que va del riu a dalt al poble», va afegir l’alcalde de La Freixneda. I s’ha adquirit una bomba nova per a optimitzar recursos. En definitiva, una renovació integral que, a la vegada, tindrà també un sistema d’automatització d’aigües gràcies al projecte que s’ha fet des de Medi Ambient de Comarca del Matarranya. Una renovació del sistema d’aigua de boca que no acabarà aquí, perquè a a través del POS de Diputació l’ajuntament pretén posar plaques solars a la captació i així reduir en la factura de la llum.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans