Logotips d'organismes oficials

El Matarranya es vesteix de dol per l’impacte que tindran els projectes eòlics al món rural

Valljunquera va albergar un acte de protesta que va reunir prop de 300 persones. L'acte, convocat per la 'Plataforma a favor de los paisajes de Teruel', es va estendre per diferents pobles de la província

Al Matarranya la protesta contra els projectes eòlics va tindre lloc a Valljunquera. | Foto: NDM

Vestits de dol, amb la boca tapada i portant ciris i esqueles. Valljunquera va ser una de les diferents poblacions de la província que el passat dissabte 7 de gener va organitzar protesta en defensa del paisatge i en senyal de dol pels projectes energètics que estan aterrant al món rural. El municipi del nord del Matarranya, afectat per algunes de les propostes eòliques que han plantejat empreses com Forestalia i Capital Energy a la nostra regió, va albergar l’acte de protesta central de la nostra comarca. Unes 300 persones, segons l’organització, es van concentrar a les 6 de la tarde a la plaça major del municipi, assistint-hi veïns de totes les edats i de diferents poblacions del Matarranya, com ara la Torre del Compte, Ràfels, Queretes, Vall-de-roures, La Portellada, la Vall del Tormo, La Freixneda o Calaceit. Un acte que es va impulsar, de forma simultània, a altres pobles i ciutats de la província, com Cantavella, Alcanyís, Mosquerola, Mora de Rubielos i Terol capital, sent l’acte de Valljunquera el més participatiu de tots ells.

Juanjo Pérez és portaveu de ‘Gent del Matarranya’, una de les diferents entitats impulsores de la concentració, on no hi van faltar l’associació d’Empresaris del Matarranya i les plataformes Valdeltormo por los Paisajes i Valjunquera por los Paisajes. En este sentit, Pérez va recalcar que «a través d’esta acció volíem mostrar el dol i la pena pel que s’està perpetrant al Maestrat, i que pot arribar al Matarranya en breu si no posem pals a les rodes. Va ser un exercici de solidaritat i d’empatia amb la gent del Maestrat, entenent que el territori és de tots, que les fronteres no entenen ni de patrimoni ni d’amor del paisatge». Els assistents a la concentració van vestir tots de negre, evidenciant el dol i denunciant la política de renovables i l’impacte que això està tenint en el món rural. Durant l’acte de protesta, igual que a les altres concentracions desplegades per tota la geografia turolenca, també es va llegir un poema d’Ana María Cortés que parle sobre la defensa del paisatge del Maestrat, i que a la concentració de Valljunquera van interpretar tres veus femenines.

Durant les concentracions que es van desplegar per la província el passat dia 7, i que es van complementar amb una acció a Alcorisa el 13 de gener, es va llegir també un manifest unitari, denunciant el desacord amb els grans projectes energètics que s’estan plantejant a comarques com el Maestrat, el Matarranya o el Baix Aragó. En el cas de Valljunquera, tots els congregats «vam acudir amb la boca tapada amb esparadrap, i al final de l’acte ens el vam traure per a mostrar que no ens callarem davant de les injustícies». Des de l’organització de l’acte, Pérez va recalcar la bona resposta de la gent. «Ens vam trobar vora de 300 persones i en unes condicions que no són les òptimes», sobretot venint dels Nadals. «El compromís i la força de la gent continue vigent i amb més força que mai, i això done molts ànims de cara a encarar les pròximes jornades, que poden ser decisives en els projectes que tenim damunt la taula». Els projectes eòlics que van obtindre el dret de connexió a la xarxa elèctrica han de tindre el tràmit ambiental favorable o desfavorable abans del 25 de gener.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans