Logotips d'organismes oficials

Teruel Existe porte als jutjats l’avaluació ambiental del Clúster del Maestrat

El moviment ciutadà denuncie un possible delicte ambiental per ubicar 84 aerogeneradors en Red Natura 2000. Recorden que si avance el Reial Decret que elimine d'impacte ambiental, «ens obligaran a judicialitzar-ho tot»

D'esquerra a dreta, María Villar, Manolo Gimeno i Mariano Tomás. | Foto: NDM

El Moviment ciutadà Teruel Existe ha presentat denúncia per possible delicte ambiental del Ministeri per a la Transició Ecològica davant la declaració d’impacte ambiental favorable del Clúster del Maestrat. La denúncia s’ha presentat tant a la sala de Medi Ambient de la Fiscalia General de l’Estat, com a la Fiscalia i al Jutjat de Primera Instància de Terol. És la tercera denúncia contra projectes de centrals eòliques que presente Teruel Existe, tal i com van explicar en roda de premsa Manolo Gimeno i Mariano Tomás, acompanyats en esta ocasió per la María Villar, veïna de Fortanete i afectada per este projecte. Durant la seua intervenció, els representants del moviment ciutadà van entendre que «no ens deixen cap altra via que presentar esta denúncia i, si després surt l’autorització administrativa, es presentarà recurs contenciós administratiu».

Manolo Gimeno va concretar que des del moviment han traslladat també a responsables del govern l’impacte que tindran les grans centrals de renovables a territori com la província de Terol, a la qual «condemnen a convertir-se en territori de sacrifici per transportar després l’energia, i amb ella el desenvolupament, a zones més poblades, pràcticament sense benefici per al territori, sense creació d’ocupació, en un acte d’extracció colonialista com el de segles passats i, al mateix temps, generant enfrontaments preocupants entre la població». De fet, i segons va relatar Gimeno, des del moviment ciutadà van poder conversar amb la ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, a qui van convidar a visitar el Maestrat de la nostra província, i qui els va assegurar “que no es permetria que es destrossés este territori».

Per la seua part, María Villar va traslladar el dol que estan patint molts veïns de la comarca per la greu afecció que generarà la conversió de la muntanya en sòl industrial. «Penso que s’havia d’haver informat a tots els veïns, explicar realment què supose el projecte, on s’ubicarien els molins, el volum de formigó, de pistes i de tales de pins, i que foren els ajuntaments en conjunt els que decidiren. Això ha servit per enfrontar-se als veïns i s’ha perdut la relació pròxima en molts casos». Des de Teruel Existe van indicar també que el Clúster del Maestrat s’hauria d’haver tramitat com un únic pla i, en conseqüència, sotmetre’s a avaluació ambiental estratègica. Els 20 parcs eòlics suposen un total de 125 aerogeneradors, dels quals 84 se situen en espai protegit Red Natura 2000 i 91 d’ells en Zona de Sensibilitat Ambiental Màxima, segons contemple la mateixa zonificació ambiental del Ministeri.

En declaracions a este mitjà, Mariano Tomás va lamentar que «volen posar a Teruel tot allò que ningú vol. Catalunya té 30 parcs eòlics, la Comunitat Valenciana en té 40. A Euskadi en trobem 7. A la Comunitat de Madrid no n’hi ha cap. Per contra, a la província de Terol, si s’acaben posant tots els que estan projectats, en tindrem 160». Tomás va destacar que «volen que esta província sigue el pati de darrere, el territori on col·locar tot allò que fa nosa. No ho consentirem». De fet, Mariano Tomás va manifestar que «la lògica ens diu que els parcs haurien d’anar a la vora d’on es consumeix energia, respectant el principi de producció energètica i evitant les pèrdues que supose transportar l’energia», i va afegir que a l’Aragó, lamentablement, «s’han trobat un govern que els hi ha posat facilitats, una superfície barata per a construir i territoris que tenen menor capacitat de decisió i protesta».

R. LOMBARTE / REDACCIÓ
Mitjans