Logotips d'organismes oficials

El nou Mapa del Transport Públic incorporarà 403 noves poblacions, beneficiant més de 20.000 usuaris

Nou pas en la creació d'esta xarxa, que crearà parada d'autobús a tots els pobles de la comarca. La previsió és que este nou servei es poso en marxa a l'estiu

Des del departament de Vertebració del Territori, Mobilitat i Habitatge es va presentar el nou Mapa del Transport per carretera. | Foto: NDM

El conseller de Vertebració del Territori, Mobilitat i Habitatge, José Luis Soro, va presentar dimarts la proposta d’adjudicació que determine quines empreses prestaran el servei en el nou Mapa del Transport per carretera en l’àmbit interurbà. Soro va detallar que el nou mapa supose una reorganització total del sistema de transport d’autobús a l’Aragó, passant de més del centenar de concessions als 19 contractes que hi haurà a partir d’ara, dels quals 15 són els que afecten a la mobilitat interurbana. El mapa del transport suposarà un canvi molt rellevant en les connexions del món rural. De fet, este nou entramat incorpore 403 nuclis de població al servei de transport de viatgers, de manera que 20.000 aragonesos que a dia d’avui no tenien parada d’autobús regular la tindran. La gran meta del projecte és enllaçar, mínim un dia a la setmana, totes aquelles poblacions superiors a 10 habitants amb el seu Centre de Salut de referència. Al Matarranya es crearan parades d’autobús a tots els pobles, alguns dels quals no n’havien tingut mai.

Al mateix temps, des del departament van recordar que per a l’adjudicació d’estos 15 contractes hi ha hagut un total de 35 ofertes, amb una baixa en el cost d’eixida d’un 18,58 per cent. Això vol dir que la gestió del servei s’ha traduït en una baixa de més de 2 milions d’euros en funció del preu d’eixida. Per tant, el Govern d’Aragó destinarà 9,8 milions d’euros a la gestió d’este servei de transport interurbà. A la vegada, i segons van recalcar des de Vertebració del Territori, el Mapa del Transport apostarà per combois més eficients. Dels 243 autobusos que circularan per les vies aragoneses, 185 seran tecnològicament més eficients, aplicant tecnologies més sostenibles i apostant per la descarbonització. Al mateix temps, José Luis Soro va recordar que este nou mapa concessional s’ha dissenyat pensant en les necessitats de mobilitat de les persones, de manera que la previsió és que les rutes faiguen parada sobre les 9 del matí als Centres de Salut de referència i sobre les 10.30 als hospitals. El viatge partirà d’un preu mínim de 1,35 euros i també hi haurà descomptes.

Per la seua part, el director general de Transports a la DGA, Gregorio Briz, va afegir en una entrevista concedida a Ràdio Matarranya que “estem molt contents perquè era un projecte molt important per al departament i la direcció general. Entenem que Aragó necessite un canvi important en mobilitat. Vam dir que a principis d’any seria una realitat. Ara s’han anunciat les empreses concessionàries, s’inicie un procés perquè les empreses puguen adquirir les flotes”, i la previsió és que “en cosa de quatre mesos les noves línies d’autobús estiguen operatives”. De fet, Briz va apuntar que “independentment del dia d’inici, el projecte ja és imparable. La previsió d’inici és este estiu. Però “sigue per al juny o per al setembre, el servei es posarà en marxa”. A la vegada, el director general de Transports va recordar que este mapa concessional “no és una foto fixa”, de manera que en 10 anys el servei pot patir canvis, siguen en horaris, freqüència i inclús flota. Des de Vertebració del Territori tenen intenció de recórrer les comarques d’Aragó per a explicar com quedarà este Mapa del Transport.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans