Logotips d'organismes oficials

Diputació anuncie la millora de quatre carreteres al Matarranya

Es tracte de la via que connecte Ràfels i La Portellada, del pont sobre el riu Algars a les portes de Lledó, de la carretera entre Pena-roja i Herbers i de la pista que enllace Fórnoles i la N-232

Alberto Izquierdo, acompanyat d'alcaldes i regidors del Matarranya. | Foto: R. Lombarte

La Diputació Provincial ha anunciat per a este 2023 la millora de quatre connexions significatives per als pobles del Matarranya. Es tracte de la carretera que connecte Ràfels i La Portellada, del pont de pedra sobre el riu Algars a l’alçada de la localitat de Lledó, del tram de carretera per la província de Terol que connecte Pena-roja i Herbers, així com del condicionament de la pista que connecte la N-232 amb la localitat de Fórnols i la seua conversió a carretera. Significativa és esta última de les actuacions, ja que Fórnols, per primera vegada, tindrà una via d’entrada i eixida en condicions a la població. Al llarg dels pròxims dies s’aniran succeint les licitacions de les millores esmentades, que es traduiran en més d’1,5 milions d’euros per a infraestructures del Matarranya. Una sèrie d’inversions que va anunciar el 24 de febrer passat a Fórnols el vicepresident de la Diputació, Alberto Izquierdo, en una visita institucional.

Precisament, Izquierdo va explicar que «hem vingut aquí a complir uns compromisos que vam adquirir al principi de legislatura» i que s’han traduït «en quatre obres fonamentals». La primera, «que Fórnols tingue una eixida digna. Hem estudiat la millor solució per al municipi, i des del nostre punt de vista i compartit amb l’ajuntament, la millor solució no passe per millorar la carretera actual», sinó per adequar la pista que uneix Fórnols amb la N-232. Una pista que «catalogarem i adequarem al complet. Una via que és molt més sana, té menys risc de despreniments, més curta i més barata». Izquierdo va recordar que «el projecte ja està redactat» i que la primera fase, que consistirà a fer la intersecció de la nacional i un tram de la nova carretera, constarà d’aproximadament 350.000 euros. La previsió de Diputació és que esta carretera es faça en dos fases i de manera consecutiva.

Satisfacció des de Fórnols. De fet, el seu alcalde, Daniel Ferrer, va explicar que «la notícia és molt positiva. Parlem d’una reivindicació històrica. El meu pare va ser alcalde fa més de 20 anys i ja en aquells temps es parlava de millorar els seus accessos». En el seu moment es va adequar la carretera TE-V-3004 que connecte Fórnols amb la nacional. Ara s’apostarà per convertir esta pista en carretera. «És una via molt més curta i tècnicament serà més fàcil adaptar l’amplada de carretera i reduir l’entramat de corbes», va considerar Ferrer, cosa que abaratirà els costos i farà el projecte més àgil. Així mateix, Ferrer va recalcar que «els veïns recorren sovint a esta pista» per eixir de Fórnols direcció Alcanyís. Tot i això, i quan han d’anar direcció Morella utilitzen la carretera, ja que l’existència d’una línia contínua a la N-232 prohibeix fer esta maniobra. Actualment, la pista té una amplada inferior als 5 metres, així com un traçat sinuós i irregular.

Més projectes
Paral·lelament, Diputació també ha contemplat en la seua planificació anual actuar a la TE-V-3005, que connecta la TE-V-3004 amb la N-232 per Ràfels. Les obres, que està previst licitar per 350.000 euros, consistiran en els moviments de terres necessaris per executar 1.500 metros de la carretera entre els pk 0+000 i 1+500. Esta millora es plantege en un tram on la carretera actual dispose d’una amplada inferior a 5 metros i amb un ferm insuficient per al seu trànsit, la qual cosa genere que hi apareguen clots i deformacions de manera freqüent. Al Matarranya també es parle d’actuar a la carretera de Pena-roja a Herbers, on es pretén impulsar l’esbrossada i després ampliar l’amplada de la via. Alhora, i a la carretera TE-V-3303 que porte a Lledó, s’emprendrà l’ampliació del pont sobre el riu Algars, al límit de província amb Tarragona, i que tindrà un pressupost de licitació de 500.000 euros.

R. LOMBARTE
Mitjans