Logotips d'organismes oficials

La Diputació avance més de 24 milions als ajuntaments pels tributs que els recaptarà enguany

Des de l'administració recorden que al llarg de la present legislatura la Caixa de Cooperació s'ha pressupostat en 30 milions d'euros per a fer la vida dels municipis més fàcil

Manuel Rando, president de la Diputació, en una visita a la Torrossella. | Foto: NDM

La Diputació Provincial ha avançat més de 24 milions d’euros als ajuntaments a compte dels tributs locals que la institució provincial els recaptarà els tres primers trimestres de l’any. Per fer-ho, utilitze els diners immobilitzats als comptes bancaris a manera de préstec amb l’objectiu principal de facilitar el funcionament diari dels ajuntaments, dotant-los de més liquiditat. Des de l’inici de la legislatura, la Diputació ha avançat pràcticament 98 milions d’euros.

«Abans els diners es quedaven a les entitats bancàries, no es mobilitzava i no servia per a res. I este equip de govern ha demostrat amb això, una vegada més, que sabem gestionar i ajudar els nostres municipis», va destacar el president de la Diputació, Manuel Rando. Amb l’augment de la liquiditat, la Diputació fomente que els ajuntaments posen en marxa accions que, d’una altra manera, serien més difícils a causa de les limitacions dels tancaments d’exercici. La fórmula es va posar en marxa fa quatre anys, a causa de les restriccions que imposava la Llei de Racionalització de gasto als ens locals, coneguda com a Llei Montoro, i ha estat replicada després en altres administracions provincials.

La quantitat avançada als ajuntaments respon a una estimació del que es recaptarà tant amb l’impost de béns immobles cadastrals, rústic i urbà, com amb l’impost d’activitats econòmiques. Una vegada coneguts els números reals, a finals d’any, es liquide la diferència en un últim pagament. Rando va apuntar que si a estos diners «afegim que la Caixa de Cooperació s’ha pressupostat amb un total de 30 milions d’euros, estaríem parlant d’una liquiditat directa de 128 milions d’euros» en esta legislatura per als municipis.

El president va destacar la importància d’esta ferramenta com un mecanisme més de què dispose la Diputació per evitar que els ajuntaments «hagen de demanar préstecs, per avançar i fer front a les obres i serveis i per, fonamentalment, oxigenar tots els nostres municipis, siguen del color polític que siguen». A estos dos instruments de finançament s’hi afegeix que este mateix mes de febrer la institució provincial ha aprovat els fons incondicionats del Pla de Concertació que compta amb 15 milions d’euros, que es repartiran entre els 236 municipis, l’entitat local menor i un total de 108 barris habitats.

REDACCIÓ
Mitjans