Logotips d'organismes oficials

El Ministeri aprove el projecte de la nova N-232 des de La Torreta fins a Morella

Les obres de millora de la carretera suposen un pressupost superior als 23 milions d'euros. Amb l'aprovació publicada al BOE s'inicien els tràmits per a les expropiacions i la licitació de les obres

El tram que ara es licitarà és el que connecte Morella amb el Mas de la Torreta. | Foto: NDM

El passat dimarts, 14 de març, el Boletín Oficial del Estado va publicar l’aprovació del projecte de construcció, condicionament i reordenació d’accessos de la carretera N-232 en el tram comprès entre el Mas de la Torreta i Morella Sud. El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana destinarà un pressupost que s’ha licitat en 23,7 milions d’euros. Cal indicar que gràcies a esta aprovació del projecte s’inicien les tasques i tràmits per les expropiacions dels terrenys i la licitació de l’obra. Parlem d’una carretera molt important per a les comarques dels Ports, el Matarranya i el Baix Aragó, perquè la N-232 és una de les vies directes que connecte esta zona d’interior amb el litoral de Castelló. Al llarg dels últims anys, la nacional ha experimentat canvis molt importants. Primer es va millorar el tram comprès entre la Vall d’en Lluna i la Pobla d’Alcolea, i recentment s’ha millorat el tram del Port de Querol. La millora del traçat entre Morella i la Torreta farà que les distàncies entre Alcanyís, el Matarranya, Morella i Vinaròs s’escurcen de manera molt significativa.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, va considerar que «l’aprovació del projecte de millora de la N-232 des de Morella Sud fins a la Torreta és una bona notícia per a completar esta carretera». L’edil va entendre que «per a natres, la nova N-232, com hem demostrat, és prioritària i treballem colze a colze amb el ministeri per a portar-la endavant», afegint que «ara fem un pas més amb l’aprovació definitiva del projecte». Ripollés també va entendre que «ara ens posem a disposició del ministeri per a col·laborar en la tramitació de les expropiacions i que la licitació es faça el més prompte possible, de manera que coneguem l’empresa que executarà estes obres dins d’este any 2023». Rhamsés va recordar que «després del nou Port de Querol, esta obra també és important», la qual millorarà les comunicacions i la seguretat de tots aquells que la utilitzen. Finalment, l’alcalde de Morella va remarcar que «la carretera actual s’ha projectat com una nova via de servei, la qual també millorarà la comunicació interna en eixa zona del nostre terme municipal».

Característiques tècniques
El tram de la Torreta a Morella de la N-232, per la qual circulen prop de 3.000 vehicles al dia, dels quals un 16 per cent són camions i vehicles pesants, es caracteritze per tindre un traçat sinuós tant a planta com en alçat, atès que discorre per una orografia ondulada, modelada per la presència de lleres naturals com és el cas del riu Bergantes. Igualment, dispose, excepte a la zona final, d’una secció transversal estricta que no supere els 6 metres d’amplada. Esta situació genere problemes de visibilitat i funcionalitat i, per tant, un perill en la seguretat viària, agreujat tot això per una multitud d’accessos presents al tram. Davant d’esta realitat, s’ha dissenyat un nou traçat per a una velocitat de projecte de 80 km/h amb una secció de calçada convencional amb dos carrils de 3,50 metros i vorades de 1,50 metros, buscant alhora la necessària reordenació d’accessos i dotant-la de l’accessibilitat requerida. S’han projectat, addicionalment, un total de 6,8 quilòmetres de camins de servei per donar accés a les propietats confrontants.

Igualment, s’han contemplat al llarg del tram accessos al tronc a través de carrils de canvi de velocitat a la zona inicial i central i una glorieta partida a l’extrem final, cosa que unida als tres passos inferiors projectats facilitarà l’accessibilitat i l’intercanvi de moviments entre els camins de servei situats als dos costats de carretera. També s’ha projectat un nou pont sobre el riu Bergantes.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans