Logotips d'organismes oficials

El Mas del Llaurador com a icona contra la massificació eòlica

Des del territori tenen intenció de repetir l'acció de l'any passat i organitzar una marxa reivindicativa fins a l'únic despoblat que hi ha al Matarranya. La línia d'alta tensió entre Casp i Vall-de-roures passarà a escassos 70 metros de l'església del Mas de Llaurador

Fa un any, veïns de Valljunquera i la Vall van simbolitzar el seu sentir sobre els projectes eòlics a Mas del Llaurador. | Foto: NDM

Una vegada superada la manifestació de Saragossa, i amb les piles carregades per a seguir reivindicant una distribució ordenada dels projectes energètics, des del territori tenen intenció de repetir l’experiència de l’any passat i organitzar una marxa festiva i reivindicativa al Mas del Llaurador. L’any passat, concretament un 6 de febrer de 2022, veïns de Valljunquera i la Vall del Tormo van impulsar una excursió a esta pedania de Valljunquera, convertint a l’hora el despoblat en una icona contra la massificació eòlica. De fet, l’any passat es va crear una cadena humana de 200 metros per a escenificar la mida dels aerogeneradors que es volen aixecar als termes de tots dos municipis, i entre tots els assistents van formar també la frase ‘Molinos NO’, la qual es podia llegir des del cel.

Des de Gent del Matarranya van explicar que la intenció és fer alguna acció al territori de cara a les pròximes setmanes, i «volem treballar al voltant de la figura del Mas del Llaurador». De fet, Juanjo Pérez va recordar que «hi ha una línia d’alta tensió projectada per Endesa des de Valdepilas a Vall-de-roures, i l’empresa no ens acabe de resoldre si la línia serà un reforç en el subministre o tindrà un rerefons d’evacuació». La realitat és que la línia d’alta tensió projectada passe a escassos 70 metros de l’església del Mas del Llaurador, tota una icona del despoblament i un dels escassos edificis que queden dempeus en este poble deshabitat. Des de l’associació consideren que la política energètica impactarà de ple en les pròximes eleccions municipals, entesa com un dels atacs més greus que ha patit el Matarranya en tota la seua història.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans