Logotips d'organismes oficials

Morella, Cinctorres i Portell es posicionen contra la MAT de Forestalia

Han presentat al·legacions a la línia d'evacuació per l'impacte que pot tindre en el paisatge i en l'economia. També han anunciat que presentaran un recurs per revisar tota l'autorització administrativa prèvia al projecte

La posada en marxa de la MAT del Maestrat implicaria una ampliació de la subestació de Fraiximeno. Foto: NDM

L’ajuntament de Morella, junt amb els consistoris de Cinctorres i Portell i associacions i veïnat de la comarca, han presentat al·legacions contra la línia de Molt Alta Tensió (MAT) que pretén construir Forestalia. Parlem d’una línia d’evacuació des del polígon eòlic Clúster Maestrazgo d’Aragó, la qual afecte les comarques del Maestrat, Baix Aragó i Els Ports. Les parts implicades entenen que la línia d’evacuació creuaria la comarca fins a arribar a la subestació de Fraiximeno amb «greus afeccions sobre la salut del veïnat, el paisatge, ecosistemes protegits, patrimoni, biodiversitat i el model de vida de moltes persones que habiten i treballen les terres». També han anunciat que es presentarà un recurs d’alçada perquè es revise l’autorització administrativa prèvia que es va atorgar al projecte, i sobre la qual no es poden presentar al·legacions.

Segons argumente el document d’al·legació, elaborat per juristes experts en el dret ambiental, el projecte de l’empresa aragonesa vulnere diferents normatives i figures de protecció ambientals estatals i europees. Per un costat, creue espais que formen part de la Xarxa Natura 2000 i Zones d’Especial Protecció d’Aus (ZEPA). Este projecte també afecte directament espais on hi ha Béns d’Interès Cultural, com el Castell de Portell de Morella o la Torre dels Moros a Cinctorres. A més de l’impacte sobre el paisatge, el patrimoni i els ecosistemes de la comarca, la línia de Molt Alta Tensió podria tindre greus repercussions sobre l’economia, especialment en els sectors agrícola, ramader i turístic dels termes afectats i, per tant, vulneraria el principi de precaució marcat pel Consell Europa en matèria de salut, que recomane no fer passar esta infraestructura a menys de 800 metres de nuclis habitats.

L’oposició a la línia MAT ha unit a veïnat, associacions, alcaldes i alcaldessa dels tres pobles afectats, els quals, a banda de presentar al·legacions, també han emès comunicats i declaracions en contra del projecte. Segons Bernabé Sangüesa, alcalde de Morella, «per damunt de tot està la salut de totes les persones que viuen al nostre terme, estiguen on estiguen, així com preservar el patrimoni natural i cultural que hi ha a Morella i tota la comarca dels Ports». L’edil també va entendre que «haurien de ser els veïns i veïnes qui decidiren si volen o no estes macroinfraestructures i no les multinacionals que volen imposar el seu model per a traure beneficis privats a costa de la destrucció del nostre territori». En la mateixa línia, Mireia Mestre, alcaldessa de Cinctorres, va defensar que «és evident que volem el progrés econòmic a les nostres comarques, però no a qualsevol preu».

A les comarques de Castelló, més d’un centenar de veïnes i veïns del Portell, Cinctorres i Morella, així com diverses entitats com l’Aplec dels Ports, el Centre d’Estudis dels Ports, l’Associació de Dones dels Ports, La Unió o La Roca Parda han decidit sumar-se a les al·legacions dels consistoris i la plataforma No a la MAT Comarques de Castelló contra el projecte. A banda de la línia de Molt Alta Tensió, al terme de Morella també s’ha projectat un gran polígon fotovoltaic de l’empresa Acciona. Este conste de dos parcs solars a la zona dels Llivis i la Llàcua, així com una línia d’evacuació d’alta tensió. D’esta manera, l’ajuntament de Morella està estudiant diferents opcions per a actuar davant d’este projecte.

REDACCIÓ
Mitjans