Logotips d'organismes oficials

Tots els projectes eòlics de Forestalia, excepte un, obtenen el DIA favorable del Ministeri

Només cau 'Cretón', un projecte que integrava 9 aerogeneradors i que afectava, entre altres, els termes de Fórnols i Valljunquera. De 63 molins previstos, només 15 no obtenen la declaració a favor

La resolució del Ministeri ha tombat el projecte 'Cretón', però veu favorable els set altres projectes eòlics. Foto: NDM

El BOE (Butlletí Oficial de l’Estat) ha publicat este matí la resolució del Ministeri de Transició Ecològica sobre la declaració d’impacte ambiental dels set projectes que Forestalia havia projectat als pobles de frontera entre el Matarranya, el Baix Aragó i el Baix Matarranya. I sis dels set projectes energètics previstos a les nostres comarques han rebut Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) favorable. A excepció del projecte ‘Cretón‘, previst en els termes municipals de Fórnols i Valljunquera, així com a les poblacions veïnes de Bellmunt de Mesquí, La Codonyera, la Torrosella i Valldesgorfa, el qual estava integrat per 9 aerogeneradors, els altres sis projectes han obtingut la DIA favorable. Els set projectes que Forestalia havia elaborat per al territori constaven d’un total de 63 aerogeneradors. De tots ells, només 15 molins (que serien els 9 previstos a ‘Cretón’, 1 de ‘Menecio’, 1 de ‘Selene’, 1 de ‘Oalas’, així com 3 de ‘Cerbero’) han estat desestimats pel Ministeri i per tant no han obtingut la declaració d’impacte ambiental.

La reacció a esta publicació no s’ha fet esperar, i des de Gent del Matarranya, un dels seus portaveus, Juanjo Pérez, va apuntar que «no és una bona notícia per a la comarca del Matarranya, perquè el Ministeri aprove l’impacte ambiental» de bona part d’estos projectes energètics. Se salve ‘Cretón’, que implicava als termes municipals de Fórnols i Valljunquera. Però els altres projectes eòlics, alguns d’ells previstos tant a Valljunquera com a la Vall del Tormo i Massalió, han obtingut la declaració favorable. Des de l’associació van entendre que «lògicament, la notícia és negativa, però tenim estratègies preparades que haurem de tirar endavant». La resolució cau com un gerro d’aigua freda, encara que no sorprèn. «El Govern d’Aragó sortint va decidir, en el seu moment, donar màniga ampla a tots els projectes energètics, relaxant les mesures sense protegir l’interès de la gent que aquí vivim. Però això només és una pàgina més d’un llibre que estem escrivint que té solució perquè no és un pas definitiu», va entendre Pérez.

Gent del Matarranya, així com les plataformes Valjunquera por los Paisajes i Valdeltormo por los Paisajes i l’associació d’Empresaris del Matarranya han estat les principals entitats que han abanderat esta lluita, qüestionant des de l’inici els projectes eòlics que pretenen impulsar Forestalia i Capital Energy a la nostra comarca. Ara bé. «S’ha perdut una batalla, però no s’ha perdut la guerra». Una vegada el Ministeri de Transició Ecològica ha informat sobre esta declaració, «l’empresa haurà d’elaborar un projecte definitiu i presentar-lo a una autorització prèvia». Una vegada esta autorització sigue estimada «podrem interposar els corresponents recursos d’alçada», va informar Pérez. A continuació, també es pot obrir la via judicial. Des del territori recorden que a banda dels projectes contemplats per Forestalia, encara està pendent la resolució dels parcs eòlics de Capital Energy, i que estaven previstos en ubicacions pràcticament idèntiques als de l’altra empresa. «Tenim molta incertesa. Pot passar que el Ministeri allibere tota la zona centre, o que haja eliminat els de Forestalia per a donar entrada als de capital Energy», va qüestionar Juanjo Pérez.

(AMPLIAREM INFORMACIÓ)

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans