Logotips d'organismes oficials

La Terra Alta s’opose a la línia elèctrica de molt alta tensió (MAT) que projecte Forestalia

El Consell Comarcal de la Terra Alta es mostre contrari a un projecte que afecte els termes municipals de Gandesa, Batea, Corbera d'Ebre i La Fatarella

La línia de molt alta tensió que plantege Forestalia vol portar l'energia que generaran els parcs eòlics del Matarranya cap a Barcelona. Foto: NDM

El consell comarcal de la Terra Alta ha mostrat, a través d’un comunicat, la seua oposició a la línia elèctrica de Molt Alta Tensió (MAT) que promou l’empresa Forestalia. Parlem d’una autopista energètica que, tal com està projectada, discorrerà per bona part de la geografia turolenca i tarragonina, derivant cap a l’àrea metropolitana de Barcelona l’energia que generaran multitud de parcs eòlics projectats a les comarques d’interior. Una MAT que tindrà 182,2 quilòmetres de longitud, i que segons denuncien des de la Terra Alta, «trinxe un cop més el territori i sacrifique la ruralitat per beneficiar les grans promotores elèctriques».

De fet, i a través del comunicat, la Terra Alta també «vol manifestar el seu suport als municipis aragonesos on es volen instal·lar, en espais naturals de gran valor ecològic, les centrals productores que generaran l’energia que ha de transportar esta línia elèctrica de molt alta tensió». Des del consell comarcal es refereixen a comarques com el Matarranya, on Forestalia té projectats diferents parcs energètics, els quals afecten els termes municipals de Valljunquera, la Vall del Tormo i Massalió. Fa escassos dos mesos, sis dels set projectes que Forestalia va proposar al Matarranya, el Mesquí i el Baix Aragó van obtindre declaració d’impacte ambiental favorable.

Des de la junta de govern de la Terra Alta «hem fet efectiva esta oposició, no només expressant el rebuig i treballant coordinadament amb tots els agents i entitats ambientalistes i en defensa del territori, sinó que també hem coordinat el tràmit de presentació del recurs d’alçada entre els municipis afectats de la comarca». Un recurs que «és el pas previ i necessari per iniciar la via judicial», que al seu entendre «permetrà combatre la implantació del projecte en el cas que sigue necessari». Des del consell comarcal de la Terra Alta es posen també a disposició dels municipis, com també de les entitats i veïns que vulguen oposar-se a este tipus de projectes.

Des de la Terra Alta consideren que projectes com el de Forestalia, així com el model energètic que hi ha darrere, són «un model erroni d’implantació d’energies renovables que no és sostenible ni verd. A la Terra Alta n’hem patit les conseqüències, i per això és una qüestió d’urgència implementar un model de transició energètica basada en l’energia distribuïda, on l’energia es produeix a prop dels llocs de consum», diu el comunicat. Des del consell comarcal van manifestar que «creiem en els valors ambientals, paisatgístics, agraris i en la preservació de la biodiversitat, actius que no poden estar supeditats als beneficis econòmics de ningú».

D’aquí el seu No a la MAT.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans