window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-155190099-1'); window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-56PVWNXVB6');
Logotips d'organismes oficials

Teruel Existe porte la declaració institucional del Matarranya sobre el paisatge a la Diputació

La formació va presentar una moció demanant refrendar el text, però es va quedar sol en la votació. El PP es va abstindre. PSOE i PAR van votar en contra

Javier Ciprés, segon per la dreta, acompanyat dels diputats de Teruel Existe a la Diputació. Foto: NDM

La formació Teruel Existe va presentar i defensar una moció en l’última sessió plenària de la Diputació Provincial, a través de la qual va demanar recolzament a la declaració institucional en defensa del paisatge que fa unes setmanes es va consensuar a la Comarca del Matarranya. La declaració institucional en qüestió, que verse sobre «el desenvolupament equilibrat, sostenible i compromès de tots els sectors socials i econòmics» del territori, considere que el model estratègic que ha consensuat el Matarranya és «absolutament incompatible» amb la creació de parcs eòlics, si bé «respecte les diferents sensibilitats», encaixant d’esta manera el principi d’autonomia municipal i la voluntat que han manifestat alguns municipis en relació a la qüestió energètica. La moció no va prosperar, i a l’hora de votar Teruel Existe es va quedar completament sol. De fet, el PP es va abstindre, mentre que PAR i PSOE van votar en contra. Des de l’agrupació van denunciar la falta de coherència d’algunes formacions polítiques, posicionant-se a Comarca d’una forma i a les administracions superiors en el costat contrari.

En una entrevista concedida a matarranya.media, el diputat de Teruel Existe Javier Ciprés, que és a la vegada conseller comarcal i regidor de l’ajuntament de Ràfels, va concretar que «el nostre objectiu era que la Diputació Provincial, sent la nostra província un dels territoris més afectats per la instal·lació d’eòliques i fotovoltaiques, es posicionés». Ciprés va apuntar que «la Diputació de Tarragona s’ha pronunciat, la Diputació de Castelló també ho està fent, i la Diputació de Terol no ha dit res sobre esta qüestió». La moció no va prosperar, cosa que van lamentar des de la formació. «El PAR i el PSOE han votat en contra, apel·lant a eixa autonomia municipal». Tota una contradicció, segons defensen des de Teruel Existe, i que va recordar que els pobles s’han pronunciat a través de consultes populars, amb Valljunquera i la Vall del Tormo votant en contra dels projectes eòlics, però l’autonomia municipal s’ha traduït en «unes declaracions d’impacte ambiental favorables» per part del Ministeri. Per tant, tot i l’oposició existent en estos dos municipis, i a falta de resoldre’s els recursos d’alçada, els projectes avancen sense respectar la decisió municipal.

Javier Ciprés també va criticar la política energètica, i va considerar que «les centrals eòliques no aporten res. Forestalia, per exemple, la tenim tributant a Madrid». Per tant, «aporte molt més a les arques provincials i dels pobles qualsevol autònom que estes empreses».

R. LOMBARTE / REDACCIÓ
Mitjans