Logotips d'organismes oficials

Les Corts exigeixen la construcció de les basses del Matarranya

En el passat ple es van aprovar dos proposicions on es reclamava l'execució urgent d'estes infraestructures hidràuliques

Pilar Buj, diputada de Teruel Existe, va defensar la proposició a les Corts. Foto: NDM

El ple de les Corts d’Aragó del passat 9 de maig va aprovar dos propostes on es reclamava la construcció de les tres basses laterals projectades al Matarranya i consensuades al territori des de fa pràcticament 20 anys. Des de l’equip de govern, el PP i Vox van presentar una iniciativa on instaven el Govern d’Espanya que incloguere en la pròxima planificació hidrològica de l’Ebre la construcció d’estes tres basses. De fet, van exigir partida econòmica als següents pressupostos i que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre faça els treballs, estudis, projectes i informes mediambientals precisos per a la seua execució. Estes obres estaven incloses al Pacte de l’Aigua, però no apareixen contemplades a la revisió del Pla Hidrològic de l’Ebre 2022-2027. La portaveu popular de Medi Ambient a les Corts, Susana Cobos, va assenyalar que “el Govern d’Espanya ha d’entendre que estes obres són irrenunciables i que la situació de sequera exigeix la seua execució de manera urgent“.

Per la seua banda, Teruel Existe va presentar una proposició no de llei (PNL) en què insta el Govern d’Aragó que de manera urgent pose en marxa la planificació i construcció de les tres basses laterals del Matarranya amb totes les mesures al seu abast. D’esta manera, la proposta va aprovar la redacció del projecte per a la Bassa dels Comellars al riu dels Prats de Pena-roja de Tastavins, i avançar en totes les fites necessàries per a començar la seua construcció com més aviat millor. Així mateix, es va aprovar elaborar els avantprojectes i els projectes constructius per a la Bassa de Planserrats al riu Algars, i per a la Bassa de la Vall de la Figuera al riu Matarranya. La PNL va aconseguir el compromís del Govern d’Aragó d’anticipar aquelles fases de la construcció d’estes basses i traslladar després el seu cost a la Confederació.

En la mateixa línia, i després d’una visita in situ al Matarranya, el portaveu del PAR, Alberto Izquierdo, va reclamar a les Corts que el Govern d’Aragó “prengui la iniciativa ja” per executar les tres basses laterals del Matarranya.

REDACCIÓ
Mitjans