Logotips d'organismes oficials

Pena-roja impulse un hort solar de 100 kilowatts per alimentar els pous dels Prats

L'actuació, subvencionable al 100%, supose una inversió de 132.000 euros. L'objectiu passe per seguir la política d'eficiència energètica que es va iniciar la legislatura passada i reduir les factures de la llum

Video Thumbnail
Pena-roja crea un hort solar de 100 kilowatts per alimentar els pous d'aigua dels Prats
Si la legislatura passada va apostar per la substitució de tota la il·luminació de la població, ara Pena-roja ha fet un passet més i ha aixecat un hort solar que servirà per a alimentar les bombes dels pous d'aigua dels Prats. Parlem d'una instal·lació de 100 kilowatts de potència, repartits en 140

Si la legislatura passada va apostar per la substitució de tota la il·luminació de la població, ara Pena-roja ha fet un passet més i ha aixecat un hort solar que servirà per a alimentar les bombes dels pous d’aigua dels Prats. Parlem d’una instal·lació de 100 kilowatts de potència, repartits en 140 plaques solars fixes de 550 watts cada una. L’objectiu és molt clar: reduir al màxim el consum i les factures de la llum. Ricardo Blanch és l’alcalde de Pena-roja, i va explicar que «portem dos anys treballant en este projecte». De fet, l’any 2022, en plena crisi energètica, «els preus de la llum estaven molt alts. Hi havia mesos que pagàvem entre 8.000 i 9.000 euros de factura de llum». Uns costos que eren inassumibles. Per sort, «a l’ajuntament teníem romanents suficients i no va ser necessari pujar el preu de l’aigua». Però el consistori va moure fitxa i va projectar una instal·lació fotovoltaica que ara serà una realitat. La inversió pujarà als 132.000 euros i vindrà finançada al 100 per cent. L’únic que haurà d’assumir l’ajuntament és el lloguer anual de la finca on ha instal·lat l’hort solar.

Al costat del preu de la llum, hi ha una segona qüestió que en un any de sequera severa preocupe als pobles de la zona alta del Matarranya. Ricardo Blanch va concretar que «l’aigua és vida. La llum la pots portar o la pots compensar en plaques. Però si no tenim aigua, realment hi ha un problema». Els pous dels Prats es van crear a mitjans dels anys 90, com a resposta a un moment molt delicat i d’extrema sequera a la comarca. Després de fer diferents sondejos, van trobar una captació d’aigua abundant, la qual no s’ha eixugat mai. Ara bé. Este mes de juny va baixar pràcticament a 92 metros de profunditat, uns mínims que tot i no ser preocupants, sí que són importants. En els seus millors moments, l’any 2004, Pena-roja captava aigua a 72 metros de profunditat. Pena-roja té dos punts de captació d’aigua. Una procedent de la partida de l’Escresola, que baixe rodada i que s’utilitze principalment per a l’aigua de boca. La segona, estos pous dels Prats, alimenten les granges del terme i també porten aigua al poble veí de Mont-roig, tant per a consum humà com per a granges.

L’alcalde de Pena-roja va apuntar que «la cabanya ganadera s’ha reduït en els últims 15 anys i no gastem» tanta aigua «com gastàvem». Tot i això, des del consistori criden a un consum responsable de l’aigua perquè en any i mig pràcticament no ha caigut ni una gota. De fet, les fonts altes de Pena-roja s’han eixugat, els pous estan ressentits i el riu baixe pràcticament sec des de l’agost de l’any passat.

Aquí pots escoltar l’entrevista que li vam fer a Ricardo Blanch, alcalde de Pena-roja:

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans