Logotips d'organismes oficials

Una enquesta de Teruel Existe apunte que 8 de cada 10 veïns del Maestrat s’oposen al Clúster

L'estudi s'ha focalitzat en els pobles implicats en els projectes energètics. Entre altres, s'ha preguntat per l'impacte que tindran els aerogeneradors en el paisatge, l'economia local o el turisme

David Piquer i Pilar Buj, durant la presentació dels resultats d'este sondeig que s'ha fet entre 184 veïns. Foto: Teruel Existe

El 83 per cent dels veïns enquestats no són partidaris d’instal·lar parcs eòlics a les comarques de Gúdar-Javalambre i el Maestrat. Este és el principal titular que es desprèn d’un treball de camp que ha dut a terme el moviment ciutadà Teruel Existe, a través del qual s’ha preguntat als veïns de les comarques implicades sobre l’impacte que tindrà el Clúster del Maestrazgo en els paisatges, l’entorn, l’economia local o els atractius turístics del territori. Pilar Buj, diputada autonòmica de Teruel Existe, i David Piquer, que és sociòleg, politòleg i membre del moviment ciutadà, van ser els encarregats d’explicar els resultats d’este sondeig, el qual va elaborar l’empresa MYD Company a finals de l’any passat i s’ha traduït en 184 persones entrevistades sobre una població de 5.400 veïns, tots de municipis afectats pel Clúster o poblacions veïnes. A banda de preguntar als enquestats sobre si són partidaris d’instal·lar estos parcs o no a les seues respectives comarques, el sondeig també reflexione sobre la transparència i si els consistoris han informat correctament durant el procés, com ara també sobre l’impacte que poden tindre els aerogeneradors en els atractius turístics de la zona, en l’economia del territori o en les relacions socials i entre veïns.

De fet, tal com reflexione Piquer al voltant d’este sondeig i les conclusions que s’obtenen, «quede clar que hi ha afectació a l’economia de la zona» i «no serà un projecte que passe desapercebut per al teixit productiu». De fet, un 64% de les persones enquestades diu que «afectarà els negocis i el treball», mentre un 79% considere que «afecte els atractius turístics». En una entrevista facilitada a matarranya.media, el mateix David Piquer va recalcar que la principal conclusió a la qual arribem és que «la societat està preocupada» per les afeccions que tindrà el Clúster del Maestrazgo, i que «el seu model de vida i model de desenvolupament estan en perill per un projecte que s’ha venut amb grans bondats, però té moltes ombres i poques llums». El sociòleg i politòleg va afegir que l’estudi ha preguntat «en tots els pobles que tenen projectats aerogeneradors, que estarien dins del Clúster, però també a alguns veïns que no tenen molins al seu terme, però sí que es veuran afectats, perquè qui fa turisme de natura no el fa únicament a un poble, sinó que som un conjunt». Este sondeig també ens diu que el 86,5 per cent dels veïns dels territoris afectats no han rebut massa informació per part dels seus respectius ajuntaments.

Per la seua part, la diputada Pilar Buj va explicar a través d’un comunicat que per a Teruel Existe este projecte és «un atemptat ecològic que afectarà l’economia, el turisme i la ramaderia» de la zona. Davant la seua postura, Buj denuncie que els alcaldes representats per Viento Alto, una associació integrada per l’Anglesola, Cantavella, Mirambell, Puertomingalvo, la Cuba, Bordó, Tronxon, Fortanete i Villarluengo, amb el consentiment del PSOE durant el mandat de Javier Lambán i també ara amb el Govern d’Aragó liderat per PP i PAR, són els responsables d’este ecocidi. Des de Teruel Existe, Buj va detallar que han interposat denúncies als tribunals i han denunciat en reiterades ocasions el procés a Corts d’Aragó, i que este sondeig és la resposta «al relat dels alcaldes de Viento Alto, que diuen que el fet d’haver sigut elegits a les urnes els hi done automàticament la legitimitat als macroparcs». De fet, la diputada de Teruel Existe va qüestionar el relat de l’associació. Primer, «perquè els seus programes polítics no incorporaven la instal·lació dels grans projectes eòlics». I segon, perquè «gràcies a la labor de Teruel Existe i d’altres organitzacions», els habitants del territori «han conegut la realitat d’allò que els hi espere».

Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet al sociòleg, politòleg i membre del moviment ciutadà Teruel Existe, David Piquer, sobre l’enquesta d’opinió que han fet al territori afectat pel Clúster del Maestrazgo i que pregunte per l’impacte del projecte:

R. LOMBARTE / REDACCIÓ
Mitjans